Show Sidebar

Игри и забавления

Когато дори след разходка, кучето има още много енергия и е твърде активно или пък проявява признаци на скука и отегчение, е възможно да се появят поведенчески проблеми, като дъвченето на неподходящи предмети, прекомерно лаене и други.
Като отговорни стопани, е важно да поддържаме нашите кучета щастливи и да се уверим, че умът и тялото им са психически и физически стимулирани. Някои кучета изпълняват умствени упражнения по-добре от други, но тренировките са важни за всички.

А ето някои забавни игри, с които да може да поиграете докато сте у дома, за да сте сигурни, че мозъкът на вашето кученце е зает:

  1. Търси – Едно чудесно упражнение е търсенето на скрити лакомства или предмети. За да тренира кучето, не само тялото си, но и своя нос, скрийте лакомства на различни места и го научете как да ги намира. Поддържайте играта интересна всеки ден, като променяте тайните места.
  2. Коя ръка – Друг вид тренировка за носа и ума на кучето е играта „В коя ръка”. Скрийте лакомство в едната си ръка, затворете юмруци и покажете двете си ръце на кучето. Оставете го да избере в коя е лакомството, като подуши ръцете ви. Ако е избрало правилната, наградете го с лакомството. Ако не – опитайте отново.
  3. Игра с чаши – Това е една от най-готините игри за интелекта на кучето, която тренира вниманието и умението му за „решаване на задачи“. Вземете няколко чаши или купички, оставете кучето да ви гледа как поставяте лакомство под една от тях, след това ги разбъркайте старателно и го оставете да намери правилната чаша… И наградата е заслужена!
  4. Криеница – веселба за вас и вашия любимец. Кажете на кучето да седне и да чака, а през това време се скрийте в друга стая. Викнете го по име и го оставете да ви намери. Не забравяйте, че целта на играта не е да спечелите, а да поддържате кучето активно и да се забавлявате заедно!
  5. Донеси – С малко повече пространство вкъщи, винаги може да поиграете на „донеси”. Просто хвърлете някаква играчка и оставете кучето да ви я донесе. Това е страхотно упражнение за закрито, но бъдете внимателни и предварително отместете всички ценни и чупливи вещи от стаята!
  6. Възложете работа на кучето си – Ако сте обучили кучето си в послушание, както и на имената на някои домакински предмети, може да му възложите някое от домашните си задължения. Например, да събира дрехи от пода и мебелите и да ги отнася и поставя в коша за пране. Може също да го научите да ви носи разни неща – вестника, очилата, дистанционното за телевизора.

Би могло да бъде забавно, нали?