Към ОП „Екоравновесие” функционира клиника „Връбница”.  Лечебното заведение е оборудвано с необходимата медицинска апаратура и операционна зала. Обособен е стационар за престой на животни и лекарски кабинет. В клиниката се кастрират и лекуват бездомни кучета.


Лечение_Връбница_16.02.2022_логоПредставяме ви още една история от клиника "Връбница", където докторите ни помагат всеки ден на бездомните кучета на София.
На 26 януари, екип на "Екоравновесие" докарва по сигнал младо женско куче в тежко общо състояние и открита фрактура на метатарзални кости на десен крайник. Веднага бяха предприети мерки по стабилизиране на състоянието на животното. Когато бе вече по-стабилно, се предприе оперативно отстраняване на засегнатия крайник. Операцията премина успешно, а кучето се възстанови изключително бързо.


РазкрасяванеЛекарите ни, освен че са прекрасни професионалисти в работата си да лекуват и помагат на нуждаещите се кучета, понякога ги разкрасяват с някоя и друга подстрижка, която в случая се оказа важна за здравето на пациента.

На 05-ти октомври в клиника "Връбница", по сигнал, че стопанинът му е починал, бе докарано женско куче. При рутинния преглед на здравословното състояние се установява, че е здраво, но трудно подвижно поради силно сплъстената си козина. След извършените козметични процедури, виждате каква промяна има.

Прекрасната, но леко застаряваща вече дама сега е настанена в приют, очаквайки да намери отново истински дом и любящи стопани.


Колаж Лечение лого Сайт размер

На 16.10.2021 г. в клиника "Връбница" мобилният ни екип докара за лечение безстопанствено мъжко куче на около годинка. По данни на хората подали сигнала, кучето е ударено от автомобил. При прегледа е установена дълбока разкъсна рана в областта на преден десен крайник. Ветеринарните лекари веднага назначават антибиотичен и противовъзпалителен курс на лечение. За съжаление не можеше да се избегне ампутация на засегнатото краче и тя бе извършена. След проведеното следоперативно лечение, кучето се възстанови и се чувства много добре.  Скоро му предстои изписване от клиниката и настаняване в приют.


Belcho size

На 19.05.2021 г. от загрижени граждани в клиника „Връбница“ е докарано безстопанствено мъжко куче на около три години, ударено от превозно средство. Кучето е с наличие на разкъсна рана на опашката и охлузна рана на заден ляв крайник. Раната на крайника бе почистена и обработена, направена бе превръзка, която се сменяше ежедневно, а опашката бе ампутатирана. Кучето премина антибиотичен и общоукрепващ курс на лечение в продължение на повече от два месеца и половина. За това време Белчо стана любимец на екипа на клиниката. На 06.08.2021 г. той е изписан и върнат на мястото на обитаването му.Zavodska size

На 25.05.2021 г. в клиниката на ОП „Екоравновесие“ от ул. „Заводска“ постъпи млада женска на 1 година с наличие на ухапна рана в областта на врата. Раната бе почистена и обработена от екипа. След почти едномесечно антибиотично лечение и антисептично обработване на раната, на 23.06.2021 г. дамата е изписана и върната по местозалавянето й.

pic vrab

На 01.04.2021 г. от ул. „Евлия Челеби“ в кв. „Овча Купел“ в клиника „Връбница“ постъпи за лечение мъжко куче на една година. При прегледа се установи, че е с дълбоко впита тел на заден ляв крайник. Телта е отстранена, раната промита и обработена от лекарите. След проведено двуседмично антибиотично лечение и ежедневно почистване, раната зарасна. Кученцето е изписано и върнато от мобилен екип на адреса по местозалавяне.


Тел на врата лого

На 09.03.2021 г. в клиниката на ОП „Екоравновесие“ постъпи млада женска с впит във врата синджир. Екипът седира кучето, след което отстрани синджира и почисти раната. След двуседмичен престой и прием на антибиотик и антисептично обработване на раната, дамата e настанена в приют „Слатина“.Untitled design

На 5.02.21 г. от кв. Факултета в клиниката за лечение постъпва мъжко куче на около 5 г. При прегледа се установи огромна ухапна рана в перианалната област и опашката. Предприе се ампутация на опашката, а раната беше обработена и зашита, след което бе проведено антибиотично и противовъзпалително лечение и венозни вливания.
След успешно проведеното лечение , кучето се възстанови и се върна на адреса.

   Untitled design1

На 24.01.2021 г в клиниката постъпи куче с ясно изразено оплешивяване в областта около очите. При микроскопско изследване беше потвърдена диагнозата демодекоза. Демодекозата е паразитно заболяванe на кожата, засягащо предимно млади животни. Причинява се от крастния кърлеж Demodex canis.

Нашият пациент беше на 8 месеца.
След успешно лечение кучето беше изписано от клиниката и върнато на мястото на залавяне (ул. Балша, център).


klinika

Представяме Ви една добра новина от клиника "Връбница", за женско куче, което след успешно лечение, вече се радва на нов дом.
То постъпва в клиниката на 11.01, от Гара Север, ул. "Бяла бука" 1.  При прегледа се установява, че кучето е с туморно образувние на млечните жлези. Извършено е оперативно отстраняване на туморното образувание  /частична мастектомия/ и след  постоперативен престой и прием на медикаменти кучето се чувства отлично.


IMG_20201203_141932 sm

На 3.12.2020 г в клиниката постъпи за лечение женско куче, на 8 г. с информация от граждани, че му тече кръв от устата, защото може да е ударено в главата. При прегледа се установи наличие на кост, която беше заседнала между двете челюсти и пречеше на кучето да си затвори устата, да яде, а и травмираше силно зъбите и венците. Костта беше остранена и още на следващия ден кучето се чувстваше добре и се хранеше. Задържахме го за антибиотично лечение и след като беше напълно излекувано се върна на адреса на залавяне (гр. Нови Искър).

Ето защо на кучетата не трябва да се дават кости за храна. 

71494922_1074492519421179_6450971051013701632_n (1)

От кв. "Надежда 2", ОП "Екоравновесие" получава сигнал за бездомно куче с огромна разкъсна рана в областта на единия заден крайник. Изпратен е веднага мобилен екип на посочения в сигнала адрес и пострадалата животинка е транспортирана до общинската ветеринарна клиника "Връбница". Там д-р Хаджийорданова и д-р Гьорева приемат кучето, което е много уплашено и след първичен преглед го седират и предприемат действия по ехография на вътрешни органи, за да се изключи кръвоизлив в коремна кухина и последваща обработка на раната. Разкъсната рана е с дължина над 30 см, засегнато е подкожие и мускулни влакна, като причината за нея остава неизяснена. За радост ехографското изследване не показа наличие на кръвоизлив. Други рани освен тази на задния крайник не бяха установени. Раната и зоната около нея бяха почистени, ръбовете й опреснени и зашити. Поради деликатното място на нараняването и напрежението, което се създава при движение на кучето в тази област, възстановителния процес отне повече от 3 седмици. Но всичко е добре когато завършва добре и вече много по- доверчива и без следа от уплаха животинката е изписана от клиниката.

73342833_2234942620130508_5915348939409719296_o

Представяме ви, още един случай, който показва колко e важна кастрацията, предприета навреме /преди първо разгонване/ за вашия домашен любимец, като профилактика срещу туморите на млечната жлеза. За тази кафява госпожа, която е определена около 10-11 годишна е получен сигнал към ОП "Екоравновесие" от граждани, които са забелязали образование с размер на голям портокал да виси от корема на кучето. Изпратен е мобилен екип на предприятието, който транспортира животинката до общинска ветеринарна клиника "Връбница". Там, след обстоен преглед, д- р Стефан Десков преценява и извършва частична мастектомия /оперативно отстраняване на млечни комплекси/. Кучето се възстанови напълно, без усложнения от хирургичната интервенция и е успешно изписано от клиниката.

 

В клиниката на ОП "Екоравновесие" постъпи още едно изхвърлено на улицата Йорки. То е прието в потресаващо състояние, силно опарзитено с бълхи, с липсваща козина по ушите и в основата на опашката, гноен конюнктивит на двете очи и пр. Кученцето е възрастно и с нито едно зъбче в устата. Д- р Диана Хаджийорданова се погрижи за животинката, подстрига я, изкъпа я с лечебен шампоан, а за очичките приложи съответните капки. Щастливи сме, че за тази мила бабка се намери бързо дом. Едно страхотно момиче на име Йоана, отвори сърцето и дома си за нея. Благодарим ти Йоана, знаем че бабинка е щастлива с теб!


Eдна много тъжна история, но с щастлив край. Тази мила симпатяга е едва на два месеца, намерена в "Цариградски комплекс", район "Искър"- Столична община. Кученцето се е скитало по улицата с абокат на предното краче и с медицинска яка на главата. Как е възможно това, се питахме всички, как е възможно да изоставиш кучето си така. На въпроса дали сме установили чип и собственик, смятаме, че е ясно на всички ни. Отговорът е не. Кученцето веднага беше прегледано от лекарите ни д- р Мариета Станкова и д- р Евгениий Михайлов. За съжаление се установи, че животинката е с положителен тест за парвовироза и клиника характерна за заболяването. Започна се симптоматично лечение и три седмици по-късно, с радост споделяме с вас, че малката принцеса с помощта на страхотните ни лекари се пребори с болестта. Бяха й поставени всички необходими ваксини, а най-хубавото е, че някой отвори сърцето и дома си за нея и чаровното ни момиче, което има и различен цвят на ириса на очите /хетерохромия/, вече е осиновено.

74866344_2228747154083388_5702511311070429184_o

В клиниката на „Екоравновесие“ ежедневно постъпват безстопанствени кучета за лечение. Лекарите се сблъскват с най-различни случаи, по- леки, по- тежки и дори чудновати. Тази черно- бяла косматка е била заловена съвсем рутинно по време на проверка за некастрирани кучета в кв. "Сеславци". Мобилен екип транспортира кучето до клиниката, където при подготовката му за кастрация лекарите откриват наличие на чуждо тяло, заседнало в устната кухина, в областта на твърдото небце. Чуждото тяло дълго време е стояло и е създавало дискомфорт на животинката при приемане на храна и вода, съдейки по дълбочината и размера на открилата се рана след неговото отстраняване. Чуждото тяло се оказа този път не кост, а парче дърво. Животинката остана за лечение около десетина дни и приемаше с охота медикаментите, ловко скрити в месни хапки.

73164684_2225877081037062_4075236000337494016_o

Силното опаразитяване външно и вътрешно, лошите условия на живот са едни от основните причини за появата на различни дерматози. Тази прекрасна, бездомна и млада животинка е постъпила за лечение в клиника "Връбница", поради забелязан от граждани проблем с козината й. Кучето е прегледано, направени са съответните изследвания и е установено силно опаразитяване с бълхи и наличие на демодекси /крастни кърлежи/, оголени участъци в основата на крупата и опашката, както и по слабините. Започнато е лечение и месец по-късно, с нова визия, животинката е изписана от клиниката.

72240038_2222817228009714_8281483973675188224_oВъв ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие", за лечение постъпи безстопанствено куче със силно възпалени рани в лицевата област. След обстоен преглед лекарите поставиха работна диагноза Pemphigus. Пемфигуса е автоимунно заболяване, при което имунната система създава антитела срещу своите собствени структури. Много често се засяга кожата около очите, носа и лицето като цяло. Образуват се мехури, които лесно се пукат и оставят след себе си влажни рани, силно болезнени със слаба тенденция към самозарастване. Започнато е симптоматично лечение, чиито резултат месец по-късно е удивителен. Кучето се възстанови напълно, раните зараснаха, засегнатите зони се покриха с козина и момчето вече кастрирано е изписано от клиниката.

72360905_2222791851345585_5291352597175730176_o

Едни от най-често налагащите се мекотъканни операции, извършвани в общинската ветеринарна клиника "Връбница" са в областта на млечната жлеза и конкретно по отстраняване на туморни образования, които най-често са хормонално зависими. Така и тази прекрасна животинка постъпва за лечение в клиниката на ОП "Екоравновесие", където д-р Хаджийорданова и д-р Гьорева установяват при прегледа наличие на туморно образование с размер на портокал на млечната жлеза. Както повечето безстопанствени кучета и тази дама също не беше в най-добра физическа форма и с тегло под нормалното за размера й. Кучето остана на лечение няколко седмици и след планово отстранения оперативно тумор и разбира се кастрация, тя беше изписана напълно здрава от клиниката. Приятели, колкото по-рано се предприеме кастрация на женското куче и то най-добре преди настъпване на първото разгонване, толкова вероятността за поява на тумори на млечната жлеза намалява почти до 0%. Кастрацията е не само проява на отговорност към здравето и живота на домашния любимец, тя е проява на отговорност и към обществото в справянето му с проблема, с популацията от безстопанствени кучета.

72055956_2221927038098733_8090863962050002944_oНа 25.09.2019 г. в офиса на ОП „Екоравновесие“ се получава сигнал за намерено преди няколко дни от гражданин болно, дребно куче в кв. "Горна баня", ул. "Николай Хрелков". Гражданинът се е опитал да намери помощ за животинката, чрез организации, но без успех и така стига до "Екорвновесие". На адреса се отзовава мобилен екип, който транспортира кучето до общинската ветеринарна клиника. Там Чихуахуа-то е прегледано и установено, че е със силна инфекция на устната кухина, кървящи венци, гнойни торбички в основата на зъбите, които само при леко поклащане падаха, а ноктите на четирите крайника, силно израснали. За прегледа се наложи животинката да бъде седирана, защото недопускаше никой до себе си от страх. Кучето е мъжко, няма чип, на възраст около 9 години. д-р Диана Хаджийорданова му включи съответните медикаменти за овладяване на възпалението, отстрани увредените зъби и коригира дължината на ноктите. Момчето приемаше дълго време лекарства през устата, но всичко лошо е зад гърба му и вече не посреща персонала в клиниката озъбен и готов да хапе, а напротив, чака с нетърпение да дойде момента с гушкането и разходките. Успяхме да намерим нов дом за Фреди и той вече споделя обич с отговорни стопани.

71827014_2218931865064917_2968733449998827520_o    72353754_2218931955064908_4496212335160983552_o

72463411_2218933445064759_2386284757370535936_o  72108322_2218932181731552_8506667910708592640_o

В клиниката на ОП „Екоравновесие“ се стараем да помагаме на малки, големи, породисти и непородисти кучета. За нашите лекари няма значение нито размера им, нито потеклото им, те правят всичко каквото могат, за да помагат на нуждаещите се животинки. Специфичното в нашата работа е, че ние работим с безстопанствени кучета, тези които са родени на улицата или тези изхвърлени на улицата. За малката чихи, която виждате на снимките, ОП "Екоравновесие" получава сигнал на дежурният телефон от гражданин, който я е намерил в столичен парк, но не можел да се грижи за нея. Кучето беше настанено в общинска ветеринарна клиника "Връбница", където е прегледано от ветеринарните лекари. Животинката е с наднормено тегло, наличие на пъпна херния и зъбен камък. Никой не се свърза с нас или колегите от клиниката за да потърси мъничето, няма установен чип и както се досещате и регистриран собственик. За госпожицата се погрижи д-р Стефан Десков, който като един истински кавалер се отнесе с необходимото внимание и професионализъм към здравословните проблеми на Чихи. Хернията беше репонирана, като операцията се съчета и с кастрация. За зъбният камък и блестяща усмивка на пациентката, д-р Лизабет Гьорева се погрижи с много любов. Радостни сме, че за нея успяхме да намерим бързо дом, тъй като въпреки усилията на колегите от клиниката да създадат макар и малка домашна атмосфера през време на престоя й, тя няма как да се сравнява с истинската такава.

71780265_2218918908399546_6097192644927029248_oВ клиниката на ОП "Екоравновесие" за кастрация постъпи младо, мъжко, бездомно куче. При прегледа лекарите от "Връбница" установиха, че животинката е със зачервени конюнктитиви на двете очи и наличие на засъхнал секрет в медиалния очен ъгъл. След обстоен очен преглед стана ясно, че причината за възпалението е наличието на паразити в очите т.нар. Телазиоза. Междинен гостоприемник на паразитите са мухи, които ги разпространяват и заразяват бозайниците при хранене със сълзите. Телазиите от пациента ни бяха отстранени механично и се приложиха съответните медикаменти. Важно за профилактиката на паразитните заболявания е редовното външно и вътрешно обезпаразитяване на животните, както и контролни прегледи при ветеринарен лекар, защото понякога дори и на пръв поглед безобидното зачервяване на очите се оказва симптом, на не така безобидната в нашия случай Телазиоза.


71187919_2207569502867820_8945820358150193152_oВ общинска ветеринарна клиника "Връбница", за лечение постъпи бездомно куче със силно изразена клиника на заболяването "демодекоза". Животинката беше приета със силен сърбеж по тялото, удебелена и възпалена кожа в основата на опашката. Почти два месеца отне нейното лечение и възстановяване, но няма как хубавите неща понякога изискват повече време. И така пациентката е вече напълно здрава с блестяща козина, кастрирана и готова да посрещне зимата.

71342114_2204847619806675_4930341191284686848_o

Героинята в тази история е възрастна около 9-годишна представителка на породата "Шар пей". Кучето е прието с хроничен външен и вътрешен отит, ушната раковина е толкова възпалена и удебелена, че се е стигнало до почти пълна непроходимост на ушния канал, гноен конюнктивит с "чери ай" на едното око, нарушено зрение и дерматит само допълват картинката описваща живота й досега. Кучето е проверено за наличие на микрочип и евентуален собственик, но такъв не е установен. За съжаление, рядко попадат микрочипирани и надлежно регистрирани кучета при нас в приюта и в клиниката. Повечето хора избягват да поемат тази отговорност към домашния си любимец, мислейки, че това е нещо излишно, а други пък са късметлии, въпреки огромното ни желание за налагане на наказания, няма как да им се търси и отговорност като не са се регистрирали като собственик на домашен любимец и няма как да разберем кои са. Та Шаринка е кастрирана и е вече при нас в приюта, настанена където д-р Мариета Станкова и д-р Евгений Михайлов продължават медицинските грижи. Благодарим на доброволци от Бандата на 1500-те/1500 Dog Gang, които се ангажираха за намирането на подходящ дом.

70747396_2203209596637144_1045217107941261312_o  71092607_2203209656637138_4531130114334785536_o

На 10 септември в клиниката на ОП "Екоравновесие" беше прието за лечение тежко болно куче от породата "питбул". Кучето е било намерено в района на Кремиковци от граждани, които са му носили храна и са се опитвали да му намерят дом. Няколко дни по-късно е повикан на помощ мобилен екип на "Екоравновесие, който транспортира кучето до клиника "Връбница". Кучето е прието във влошено общо състояние, силно обезводнено и от направеният първичен преглед и ехографско изследване се констатира наличието на затворена пиометра /изпълнена с гной маточна кухина/. На животинката са включени антибиотици, проведена е флуидна терапия и е извършено оперативно отстраняване на възпалената матка. За съжаление случаи като този на изоставени домашни кучета на произвола на съдбата, след като им е открито заболяване и предполагаме финансова невъзможност за неговото лечение не са рядкост, а напротив....По наличната замърсена стара превръзка от някогашен абокат на заден крайник, купираните "грижливо" уши в ранна възраст, говори именно за "човешка жестокост" проявена от нейния някогашен "добър" стопанин. Но кои сме ние, че да съдим....ние, единствено се стремим да помагаме, когато и както можем. Животинката e вече седмица под грижите на ветеринарните лекари д-р Диана Хаджийорданова и д-р Лизабет Гьорева и се чувства много по-добре, погледа й се избистри, а очите й, сякаш очертани с черен молив, изпълват с радост сърцата на лекарите. Пита показа изключително уравновесен характер и се разбира с други кучета. Радваме се, че Пита вече е осиновена, успяхме да й намерим любящ дом и отговорен стопанин.

Тази прекрасна дама на около 5 годинки постъпи във ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие" от кв. "Факултета" със силно спластена козина, замърсена и напоена с урина, изпражнения и всевъзможни чужди тела, до които се е допирала през време на живота й на улицата. След обстоен преглед се установи наличие на влажна екзема на кожата, силно опаразитяване, с бълхи и наличие на "отохематом" на едното ухо. Прекрасните лекари от клиника "Връбница" я кръстиха Бони и решиха да й направят освен задължителните ветеринарномедицински процедури и една пълна промяна на външния вид, каквато всяка представителка на пудело-болонките заслужава и всяка дама разбира се. Бони беше стилно фризирана, изкъпана, сресана и даже стилизирана с помощта на сешоар, и както сами виждате тя е неузнаваема. Бони има хигиенни навици и ходи спокойно на повод, много е общителна и се разбира с други кучета. Нямаме възможност да настаняваме всяко куче, на което лекарите от ОП "Екоравновесие" помагат, но в случаи като този на Бони това е наложително, нейното връщане обратно на улицата беше немислимо. Радваме се, че успяхме да намерим дом на Бони и тя вече е осиновена.

69164946_483871855725301_8834556945424711680_n

Във ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие", за лечение постъпи безстопанствено куче с голяма сълзяща рана под дясното око. По думи на хората, които го обгрижвали, тази рана се е появила преди около година и въпреки техните усилия и консултации с лекари тя така и незараствала. След направен обстоен преглед от д-р Диана Хаджийорданова и д-р Гьорева се установи, че причината за тази незарастваща рана е развален зъб /премолар/ . В резултат на възпалителния процес, който е "действал" вътре в самия зъб се е образувала фистулата под окото. Рижавият добродушко беше приведен под пълна упойка и увреденият зъб внимателно изваден. И така след почти месец престой и прием на медикаменти, кучето е изписано напълно здраво от клиника "Връбница".

69549482_2189518168006287_3304026935318806528_n

Тази прекрасна млада и некастрирана бездомна госпожица, постъпи в клиниката на ОП "Екоравновесие", за кастрация, по сигнал на съвестни граждани. Всяко куче бива внимателно преглеждано от ветеринарните лекари и ако има необходимост, се настанява за лечение. Така и тази черна дама след преглед и кастрация премина и една офталмологична операция на "Чери ай" на дясното око. Животинката се възстанови много бързо и седмица след операциите е върната под надзора и грижите на същите тези граждани, които са постъпили възможно най-отговорно, свързвайки се с предприятието за кастрация на новопоявилото се безстопанствено куче в квартала им. Да, вероятно тази черна госпожица е била в нечий двор, обгрижвана от "съвестен" стопанин, преди да се озове на улицата….вариантите са много, но важното е, че тя вече е едно здраво и кастрирано куче, за което има кой да полага грижи, макар и на улицата.

69520497_2189470608011043_7198456297237250048_n

Във ветеринарна клиника "Връбница", за лечение постъпи женско куче на около 7-8 години, на чийто преден десен крайник се е развило туморно образувание с размер по-голям от човешка длан. Туморът беше обхванал подлежащите тъкани и самото му разположение предполагаше и доста усложнения постоперативно. Д-р Диана Хаджийорданова и д-р Лизабет Гьорева планово извършиха оперативно отстраняване на туморната маса. Раната зарастваше спокойно и две седмици по-късно на животинката дори не й личеше къде е била операцията. Тя е вече кастрирана и изписана от клиниката.

67838681_2178478732443564_2494441547236376576_n

Във ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие", лекарите помогнаха на още една "КРАСТАВИЧКА" - така се обръщат те към една не малка част от кученцата преминали през тях с различни кожни проблеми. През месец юли в клиниката за лечение е постъпило младо, некастрирано безстопанствено куче, по сигнал подаден от граждани, че въпросната животинка имала видим здравословен проблем. За радост при постъпването й в клиниката и след преминал преглед се оказва, че животинката е в добро общо състояние, но с ясно изразена клиника на "Демодекоза". Това заболяване е едно от най-често диагностицираните в клиниката и лечението му макар и продължително е с много ясно видим на снимките положителен развой. Кученцето се възстанови и вече кастрирано е върнато по местозалавяне от мобилен екип на предприятието.

68922332_2183548548603249_1437567580226191360_nНа телефоните в офиса на "Екоравнновесие" е получен сигнал за настъпило сбиване между безстопанствени кучета по време на хранене, за които служители от локомотивното депо в кв. "Триъгълника" се грижели от години. При спречкването едно от кучетата е получило дълбока и силно кървяща рана в областта на гърдите. Веднага дежурен екип на предприятието се отзова на сигнала и пострадалото куче е заловено и транспортирано до ветеринарната клиника на "Екоравновесие" в кв. "Връбница". Животинката е прегледана и седирана от д-р Лизабет Гьорева, която установява наличие на дълбока разкъсна рана вентрално на гръдния кош. Освен кожата и подкожната съединителна тъкан, засегнати частично са и прилежащите мускули в тази област. Раната беше хирургически обработена и животинката включена на противовъзпалителни и антибиотик. Поради деликатната и с постоянно напрежение област на нараняването, възстановяването отне близо три седмици, като се наложи на места зарастването да стане по вторичен начин. Безстопанствената ни пациентка е вече изписана и служителите на локомотивното депо занапред определено ще бъдат по-внимателни при храненето на четириногите си приятели.

Kosmatko

Този спластен косматко освен, че беше кастриран, беше и стилно подстриган във ветеринарна клиника "Връбница", съвсем в крак с лятото. Определено се почувства различно и даже самият той, не можа да се познае с новата си прическа. Недоверчивото момче е настанено в приюта ни, където ние и нашите доброволци, ще се опитаме наново да изградим доверието му към хората и да му намерим дом.


67650281_2174137346211036_1518135746450423808_n

През месец юли, мобилен екип на "Екоравновесие", открива по време на текущ контрол за некастрирани безстопанствени кучета в кв. „Симеоново“, скитащо се женско куче с голямо образувание на гърдите. Кучето е транспортирано до ветеринарната клиника на предприятието. Извършена е частична мастектомия /оперативно отстраняване на засегнатите млечни комплекси/. Д-р Диана Хаджийорданова се е доказала с "леката си ръка" в операциите и симпатичната ни госпожа много бързо се възстанови и радостно посрещаше лекарите със своя така характерен гърлен лай. И винаги най-хубавото оставяме за накрая... и сме много радостни да споделим с вас, че тази лъчезарна дама намери и своето семейство, за което благодарим на Розалин Шмих, доброволец от "Бандата на 1500- те", за безкористната й подкрепа в нашата нелека работа.


68315860_2175994316025339_907259897945522176_n

През месец юни едно мъниче беше доведено от загрижени хора до клиниката на ОП "Екоравновесие" в търсене на помощ. Животинката беше със силно възпалена кожа, опаразитено външно, вътрешно и с частично опадала козина. Без лекарска намеса мъничето не би имало шансове. Животинчето беше настанено във ветеринарна клиника "Връбница", където премина няколко лечебни бани и прием на общоукрепващи медикаменти и както всички знаем, без дозата любов няма как да се мине през нашите лекари, които я гушкаха и се грижиха за нея с много обич. Днес малката госпожица Джена е напълно здрава с поставени две поливалентни ваксини и й търсим постоянен дом. Тя е все още в клиниката и й предстои настаняване в приют.

67438542_2170444873246950_926645477649154048_nМобилен екип на ОП "Екоравновесие" получава сигнал от служители в Депо "Обеля", че кучето което обгрижвали и хранели с кокалчета, се е задавило с един от кокалите. Екипът веднага се отзовава на мястото и транспортира кучето до общинската ветеринарна клиника на „Екоравновесие“ в кв. "Връбница". Там животинката е прегледана от лекар и заседналата 8-сантиметрова тръбовидна кост е внимателно отстранена. Благодарение на бързата реакция на служителите на „Екоравновесие“, кученцето е вече добре и върнато обратно в депото, като за фотографираната благодарствена усмивка на косматкото няма какво да говорим но…..отново и отново ще повторим, че даването на кости е опасно за здравето на кучето. Бъдете отговорни, не давайте кости на бездомните и домашни кучета!

67786933_2173612776263493_702733362036473856_n

С възрастта както и при хората така и при кучетата активността и желанието за големи разходки намаляват. Ноктите на кучетата се изтриват механично при ходене, но когато предпочитанията към дрямката станат по- големи отколкото към разходката, то това се отразява неимоверно и на размера на "педикюра". Това симпатично старче получи подрязване на ноктите във ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие"- клиника "Връбница".

67134867_2167988166825954_9163113624217059328_nВ края на месец март от кв. "Христо Ботев" мобилен екип на ОП "Екоравновесие" транспортира бездомно куче, за лечение до ветеринарната клиника на предприятието. При прегледа се установи че кучето е с тегло под нормалното и с ясно изразени "демодекозни очила". Кученцето премина дълъг курс на лечение срещу упоритото заболяване и вече е напълно здраво и кастрирано.

Lechenie_mg

Ако кучето Ви беше кастрирано, то вероятността да е в "ролята на нашата героиня“ е почти минимална. В клиниката на "Екоравновесие" постъпи бездомно куче с туморни образувания на млечните жлези. Често тези тумори са хормонално зависими и за да е ефективна операцията по тяхното отстраняване е задължително да бъде извършена кастрация на кучето. Животинката е около 9-10 годишна и беше подложена под пълна упойка за извършване на частична  мастектомия /оперативно отстраняване на засегнатите млечни комплекси/ и кастрация. Операциите преминаха успешно и без последващи усложнения. Сега тя е напълно здрава и е настанена в приюта ни. Всеки който пожелае може да я посети, разходи или осинови.

Leckenie d

Във ветеринарната клиника на "'Екравновесие", за лечение постъпи още едно бездомно куче с кожен проблем. Над два месеца протече възстановяването на животинката, но пък резултатът е налице. Имаме си една вече окосмена възрастна госпожа, която е изписана здрава, обезпаразитена и реваксинирана.

Pincher

В клиниката на ОП "Екоравновесие" за лечение постъпи едно много дребно, женско куче, което е забелязано от мобилен екип на предприятието да има неестествени подутини между задните си крачета. Кучето е транспортирано до ветеринарна клиника "Връбница" където лекарите констатират, че животинката има двустранна ингвинална херния. Животинката е поставена на 24-часова гладна диета, за да може да се избегнат допълнителни усложнения по време на операцията. Херниалното съдържимо/чревни бримки и пикочен мехур/беше репонирано и хернианлните отвори зашити. Малкото дяволче се възстанови бързо от операциите, като разбира се беше и кастрирана. За мъничето се явиха и хора, които да продължат да полагат грижи за нея и занапред :) Всички в клиниката дълго ще  помнят моментите с тази пациентка, която първите няколко дни ги ръмжеше, искаше да хапе всекиго и как под непрекъснатите грижи и обич на лекарите, тя /черното дяволче/ се предаде в прегръдките на своите спасители - д-р Диана Хаджийорданова и д-р Лизабет Гьорева и доброто възтържествува. Това си е история с HAPPY END!

Lechenie_D

Още едно успешно излекувано куче с кожен проблем. Кожните заболявания са доста упорити и пътят до поставяне на точната диагноза и лечение не е лесен. Човек без никакви доходи, но пък със сърце отворено към животинките приютява в двора на къщата си този болен четириног приятел. Да, няма средства да осигури неговото лечение, но  благодарение на една жена, която му  подава ръка, осигурявайки му работа и прехрана. Същата жена му помага отново и търси помощ за животинката в лицето на "Екоравновесие". Мобилен екип на столичното предприятие взима кучето за лечение. И така този младеж бива настанен в общинска ветеринарна клиника "Връбница", където лекарите се грижат повече от три седмици за него и след като вече е напълно здрав и кастриран е върнат обратно по местодомуване с пожелания да не боледува и да радва дълго време човека, отворил дома и сърцето си за него.

Lechenie 2

Мобилен екип на ОП "Екоравновесие" транспортира до ветеринарна клиника „Връбница“, възрастно, бездомно, женско куче по сигнал, подаден от граждани, че животинчето, което хранели в кв. "Горубляне" имало нещо на задното си краче, което нараснало доста с времето. При постъпването си в клиниката ветеринарните лекари я прегледаха и установиха, че се касае за туморовидно разрастване на подкожната съединителна тъка, което новообразувание е обхванало подбедрената област на ляв крайник, като е установено и наличие на по-малко с размер на орех образувание на едното пръстче на ляв преден крайник. Планово се извършиха и двете операции по отстраняване на туморите. Хирургичните рани зараснаха спокойно и без усложнения. Животинката е вече изписана от клиниката и върната обратно в квартала където си е живяла.

66323703_2156707374620700_6349272620650725376_n

Ех, тази старост-нерадост! Във ветеринарната клиника на "Екоравновесие" постъпи една много мила бабка с огромно туморовидно образувание отстрани на гръдния кош. Бабката беше внимателно прегледана и д-р Диана Хаджийорданова прецени да оперира животинката. Операцията продължи няколко часа и за радост на всички бабето се възстанови напълно и няма и спомен от тежащото над 2 кг. образувание. И така след двуседмичен постоперативен престой, животинката е изписана напълно здрава. Благодарим Ви, лекари, за професионализма, с който помагате на всички бездомни кучета постъпили за лечение в ОП "Екоравновесие".

В тези летни жеги не се издържа, особено ако си и с дълга, гъста и черна козина по рождение. И за това сезонно неразположение лекарите намериха решение. Тази дългокосместа мадама, посети клиниката на "Екоравновесие" за една бърза прическа, че нямала време да ни чака, била на "работа" в склад на ул. "Илиенско шосе", където зорко следяла кой влиза и кой излиза. И какво мислите, добре ли се е справила прекрасната ни д-р Лизабет Гьорева в груминг приключението.

Guchko

Този младеж се казва Гушко и е един от най-гушкавите пациенти, които лекарите от клиниката на ОП "Екоравновесие" са имали. Той беше приет за лечение с фрактура на преден ляв крайник, вероятно настъпила след удар от кола или твърд предмет. При прегледа се установи, че и двете кости /радиус и улна/ са засегнати. Д-р Диана Хаджийорданова намести мануелно крайника и го имобилизира под превръзка. Гушко в продължение на десетина дни приемаше антибиотик и болкоуспокоителни и даряваше лекарите с целувки и прегръдки, разбира се, след всяка манипулация. Гушко е млад, около двегодишен, което спомогна и за по-бързото му възстановяване. Сега той е напълно здрав, превръзката е свалена, фрактурите са зараснали. Гушко е кастриран, ваксиниран има поставен микрочип и най-важното той е адски гальовен. Сега му търсим дом.

Greta     Greta 2

Грета е млада около 4-5 годишна и е напълно сляпа. Имаме предположения, че се е родила с този недъг, но няма как да сме сигурни. Оцелявала е някак през време на живота си, на улицата и е раждала. Тя беше прибрана от екип на „Екоравновесие“, за кастрация. Надявахме се, да се яви някой, който да поиска да се грижи за нея, но уви, Грета си остана при нас. Няма как животинка с такъв недъг да бъде върната обратно по местозалавяне, въпреки успешното й оцеляване досега на улицата. Грета беше настанена в приюта ни в кв. "Слатина", където постепенно се адаптира към непознатата за нея среда. Радостната новина е, че намерехме осиновители за Грета и тя замина у дома.

Kuche lechenie os

Във ветеринарната клиника на "Екоравновесие" мобилен екип на предприятието докара за лечение младо, мъжко куче с явен кожен проблем. Животинката беше внимателно прегледана от ветеринарните лекари и се установи, че се касае за гъбична инфекция на кожата, усложнена и с бактериална такава. След 3 седмици ежедневни медицински грижи и прием на медикаменти, кученцето се възстанови напълно и още по-хубавата новина е, че той е осиновен директно от клиниката. Радваме се, че младежът,  няма да е вече бездомен и ще си има своето семейство.

Lechenie demo

Демодекозата е често срещано заболяване сред бездомните кучета. Тя се проявява в резултат на лоши условия на живот, прием на некачествена храна и нарушения в имунната система на животинките. Причинителят е кърлеж "Demodex canis", който бива изолиран от кожата на засегнатите кучета и наблюдаван под микроскоп. Заболяването е упорито и е възможно да се наблюдава повторната му проява след около 6 месеца от първият курс на лечение, особено имайки предвид, че живота на улицата и храната, която се налага да си търсят животинките не е от най-добрият вариант за тях. През месец април 2019 г., в  клиниката ОП "Екоравновесие" за лечение постъпиха няколко кученца засегнати в различна степен от демодекозата и на всички тях ветеринарните  лекари д-р Диана Хаджийорданова, д-р-Стефан Десков и д-р Лизабет Гьорева помогнаха.

DoproduchkoВъв ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие" за лечение постъпи един доста едър добродушко с инфектирана рана на врата. Добротата му беше пропорционална на размера му. При всяко посещение на лекарите ни за обработване на раната, той не спираше да скача и да им се радва и няма как изкушение си беше за направата на "селфи" кадър. След 10 дневен престой, момчето е  изписано от клиниката напълно здраво и върнато при хората потърсили помощ за него.

Kuche demo

Понякога се случва в клиниката на „Екоравновесие“, кучета били вече на лечение да постъпват за втори, трети път. Такъв е и случаят с това кученце. През месец октомври 2018 г.  тя беше приета за лечение с кожен проблем /демодекоза/. Близо месец протече престоят й при нас и след като се възстанови беше върната обратно на мястото откъдето беше взета, тъй като невинаги имаме възможност да настаним в приютите ни всяко едно от животинчетата на което лекарите ежедневно помагат. И отново  през месец май 2019 г., близо 8 месеца по-късно кученцето е пак в клиника "Връбница" с рецидивирала демодекоза. Тя вече е много по-добре и се възстановява, козинката й е поникнала и няма и следа от струпеите и раните по тялото й. Не можем да си помислим да я върнем отново на улицата и затова сме се ангажирали да й търсим дом. Тя ще остане в клиниката докато се освободи местенце за нея в приюта, а ако пък сте я харесали вече ни пишете за повече информация.

Berta

Във ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие", за лечение беше настанена Берта. При прегледа д-р Диана Хаджийорданова установява, че кучето е с поднормено тегло и наличие на разязвен тумор на млечната жлеза с размер на пуйче яйце, както и няколко по-малки с размер на грахово зърно по протежение на жлезата. Извършено е оперативно отстраняване на засегнатите млечни комплекси /мастектомия/ и след двуседмичен постоперативен престой и прием на медикаменти Берта е изписана от клиниката и настанена за отглеждане в приют "Горни Богров". Берта е възрастна около 9-годишна боксерка, която попада при нас поради здравословен проблем на нейния собственик, който нямал възможност да полага вече необходимите грижи за нея. Раздялата не е била лесна, но вярваме, че ще  намерим подходящ дом за Берта.

Kuche_oko

Във ветеринарната клиника на „Екоравновесие“ д-р Стефан Десков и д-р Лизабет Гьорева помогнаха на още едно бездомно куче. Загрижени граждани ни сигнализираха, търсейки помощ за животинката. При прегледа в клиниката се установи, че очната ябълка е трайно увредена и се налага нейното оперативно отстраняване, за да се предотврати развитието на инфекция, която сериозно може да застраши живота на кучето. Операцията /Енуклеация/ на изменената очна ябълка мина успешно и без усложнения. След двуседмичен постоперативен престой и ежедневни грижи от страна на лекарите, пациентката е изписана и върната под грижите на добри хора, които с радост си я чакаха.

Всички знаем откъде произлизат безстопанствените кучета, от безотговорното отношение на собствениците на домашни кучета, от това че вместо да осигурят кастрация /операция веднъж в живота/ на своя любимец, те решават да си се справят с нежеланото поколение по "най-хуманният" метод, било то в чувал в реката или близкият контейнер за смет, или пък  "по-хуманните" от тях направо в колата и в някой парк, съседно село или град. Такава е била и съдбата на това мъниче, което кръстихме Биби и установихме, че е напълно сляпо. В офиса на ОП "Екоравновесие" се получи сигнал от очевидец за изхвърлени току-що от автомобил четири малки кученца в местността Дендрариума. Мобилен екип се отзова на сигнала и в парка бяха намерени четири кученца на възраст между 5 и 6 месеца, които били много уплашени. Животинките бяха транспортирани до ветеринарна клиника 'Връбница", където са прегледани от ветеринарните ни лекари. За всички тях са положени необходимите грижи с поставени вече две поливалентни ваксини и неколкократни обезпаразитявания. Тази история е тъжна, но с радост искаме да споделим, че Биби вече е осиновена и си има дом. Сега предстои да намерим дом и на другите три кученца.

Demo

В клиниката на „Екоравновесие“ за лечение беше прието младо безстопанствено куче с инфекция в областта на главата и муцуната. Беше взета кожна проба и под микроскоп се потвърди "Демодекоза" /заболяване, за което не веднъж сме Ви разказвали/, съчетана с бактериална инфекция на кожата. Лечението продължи близо месец и нашият черен добродушко вече е напълно здрав. Радостни сме, че и този път успяхме да помогнем на животинка в беда.

Kuche Ahil

На 24.04.2019 г. дежурен екип на ОП "Екоравновесие" се отзовава на сигнал за пребито куче. Животинката е открита от екипа  и транспортирана незабавно във ветеринарна клиника "Връбница", където при прегледа се установи, че кучето има кръвоизлив в лявото око и кръвонасядания в областта на лявото ухо, както и болезнен оток в тилната област. При прегледа се констатира и кръвотечение от носа /епистаксис/, което своевременно бе овладяно от лекарите ни. При направена проверка за наличие на микрочип, същият е установен и с регистриран собственик. Свързахме се със собственикът на кучето, който беше изключително благодарен, че сме се погрижили за домашният му любимец и същевременно разтревожен от случилото му се. Ние не знам какво е довело до това да се посегне на животинката, но се радваме, че Ахил /така се казва косматкото/ е по-добре и вече си е у дома.

Kuche oko

Ветеринарните лекари към клиниката на ОП "Екоравновесие" спасиха живота на още едно бездомно куче. На 24.03.2019 г. за лечение постъпи бездомно куче с туморно образувание, обхванало лявото му око. За съжаление туморната формация беше обхванала тъканите в дълбочина,  което наложи извършването на енуклеация /оперативно отстраняване на око/. Операцията не беше никак лека и криеше своите рискове, но за радост на целият екип, кучето се възстанови напълно и без никакви усложнения. Благодарим на д-р Диана Хаджийорданова и д-р Лизабет Гьорева за чудесата, които правят.

Kuche Burq

Буря, с това име беше прието за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" на ОП "Екоравновесие" едно много симпатично кученце с незабравимо изражение. Кучето постъпи със силен и постоянен сърбеж по тялото, възпалена и удебелена кожа, което състояние, по думите на хората, които са полагали грижи за животинката е  било от дълго време. Престоят и лечението на Буря продължиха близо месец, но с постоянството, упорството и професионализма, с които нашите лекари са заредени, резултатът е налице. Буря е вече изписана от клиниката и й желаем много, много щастливи и безгрижни години живот.

Kuche lapa

Лекарите ни от ветеринарна клиника "Връбница" помагат не само на бездомните кученца, докарани от екипите на "Екоравновесие", но и на настанените в приютите ни питомци. Такъв е случаят и на този кремав сладур от приюта ни в кв. „Слатина“. При него управителят на приюта, д-р Добрева забелязала бързо нарастващо новообразование в областта на единия пръст на задното краче, което много бързо нараснало и се разязвило. След консултация с лекарите от "Връбница" животинката беше прехвърлена за операция.   Засегнатото пръстче се наложи да бъде ампутирано. Операцията се понесе много добре от кремавият дебеланчо, който вече си е в приюта където си го очакваше с нетърпение целият персонал. Така е, обичаме си ги нашите дебеланчовци.

Kuche pos

Лекарите ни, освен че са прекрасни професионалисти в работата си да лекуват и помагат на нуждаещите се кученца, те обичат и да ги разкрасяват с някоя и друга подстрижка. От тази им страст се възползва едно 10 годишно, бездомно женско куче, намерено да се скита в с. Долни Богров. Кученцето беше със спластена и замърсена козина, като при прегледа лекарите ни констатираха и наличие на ингвинална херния. Хернията беше успешно оперирана и съчетана с кастрация / задължителна при тези състояния/. Подстригването не й се размина и виждате сами каква промяна има. Търсим дом за това прекрасно куче, чието връщане обратно на улицата е немислимо.

Kuche s kost

В офиса на ОП "Екоравновесие"  се получи сигнал за куче в беда от района на ТЕЦ - София.  На кучето са му били дадени "кокали" за храна и докато си е хапвало един от кокалите заседнал в устата му. Екип на предприятието залови кучето и го транспортира до общинската ветеринарна клиника "Връбница". Кученцето е седирано от лекарите и заседналата кост е била внимателно отстранена. За радост животинката не е имала сериозни наранявания в устната кухина и след кратък престой е върната от екипът обратно по местозалавяне, като същевременно хората, грижещи се за него са посъветвани от лекарите ни занапред да избягват даването на кости като храна. Това е поредното куче със заседнала кост в устната кухина, на което помагаме и още една показателна история, защо не трябва да се дават кости за храна на кучетата.  

Kuche v

Във ветеринарната клиниката на ОП "Екоравновесие" за лечение постъпи безстопанствено куче с розова подутина, пролабираща от вулвата. При прегледа се установи, че се касае за хиперплазия на влагалището, състояние към което са предразположени кучета от породата Немска овчарка, какъвто е и нашият пациент. Предприе се необходимото лечение, включващо задължителна кастрация в тези случаи и след близо двуседмичен престой под лекарско наблюдение, тази хубавица е вече напълно здрава и изписана от клиниката ни.

Blasnato kuche

В общинска ветеринарна клиника "Връбница" на ОП "Екоравновесие", по сигнал подаден в офиса на предприятието, постъпи младо женско куче, ударено от кола. Мобилен екип на "Екоравновесие“ веднага се отзова на сигнала и транспортира по-най бързият начин кученцето до клиниката. Там лекарите ни стабилизираха състоянието му и констатираха травма на таза и кръвонасядания в областта на слабините и корема в резултат на удара. Ехографията на вътрешни органи не показа наличие на разкъсвания и кръвоизливи. Лекарите от клиниката започнаха съответна терапия, като движенията на кучето бяха ограничавани в продължение на месец. Сега нашата  страшно мила пациентка се чувства много добре и с радост приема "дозата" си  любов, която е задължителна, за да бъде едно лечение ефикасно.

Nahapano pit

В самото начало на месец март 2019 г., в клиника "Връбница" по сигнал за куче с множество ухапни рани, постъпи младо, мъжко куче. При прегледа лекарите ни констатираха множество ухапни рани, които бяха силно инфектирани и наличие на оток в областта на лицето, получил се в резултата от нараняванията. Раните бяха почистени и след приключване на приема на антибиотик, животинката вече e настанена в приюта ни. Кучето се казва Бари и е на 4 годинки.

Kuche t

Лекарите ни от общинската ветеринарна клиника "Връбница" отстраниха туморно образование с размер на голям плод "помело" в областта на коляното на десен крайник, на възрастно бездомно куче. Животинката беше приета за лечение през месец февруари 2019 г., със затруднена походка и видим дискомфорт, който беше провокиран от нарасналото новообразование. След продължилата повече от час тежка операция, пациентката ни се възстанови напълно и вече е щастливо изписана от клиниката ни.

Kuche_rani na_glavata

Във ветеринарна клиника "Връбница" на ОП "Екоравновсеие" за лечение постъпи младо, женско, бездомно куче, със силно инфектирани  ухапни и разкъсни рани в областта на главата. Раните бяха със стара давност. Животинката много търпеливо понасяше всички нелеки процедури по почистване на раните и приемаше с охота  медикаментите, които лекарите й поднасяха заедно с  вкусни месни хапки. Пациентката ни е вече напълно здрава и кастрирана.

Opachka

В общинската ветеринарна клиника "Връбница" беше прието за лечение куче с нарушена инервация и кръвоснабдяване на опашката, което е довело до атрофия на тъканите покриващи опашните прешлени. След прецизен преглед, кученцето се  приведе под обща анестезия и лекарите извършиха оперативно отстраняване на изменената част от опашката. След около двуседмичен постоперативен период животинката е  изписана от клиниката и всеки желаещ да я разходи и осинови може да го направи като посети приюта ни.

 

 

 

В края на месец януари 2019 г. за лечение в клиниката на ОП "Екоравновесие" беше настанено бездомно куче със сълзяща рана от дясно на муцунката. Раната зарастваше много бавно и приемът на медикаменти продължи близо месец, но с постоянство и непрекъснати грижи от страна на персонала на клиника "Връбница",  резултатите не закъсняха и днес пациентката ни напълно здрава е изписана.

Kuche_rani

В клиниката на ОП "Екоравновесие" за лечение постъпи мъжко бездомно куче с дълбоки ухапни рани по главата и разкъсан долен клепач на дясното око, настъпили след спречкване с друго куче. Освен по главата, при прегледа се установи и наличие на няколко, недълбоки ухапни рани по крайниците. Раните на животинката бяха внимателно промити, а за разкъсаният долен клепач лекарите ни предприеха пластична операция по възстановяване на целостта на  клепачния ръб. Пациентът ни колкото е голям толкова е и добър. Той търпеливо изчаква всяка сутрин визитациите и манипулациите, след което задължително се разхожда доволен  в двора на клиниката. Раните на този етап зарастват спокойно и той ще остане в клиниката до пълното си възстановяване, като хората потърсили ни за помощ са изявили желание да го осиновят след като бъде готов за изписване.

Kuche_demo

В клиниката на ОП "Екоравновесие" за лечение на бездомни животни, постъпи мъжко, младо куче със силно изразен кожен проблем. След внимателен преглед от страна на лекарите и взета на кожна проба за изследване под микроскоп се доказа, че кучето има "Демодекоза". Започна се съответната терапия и както сами виждате, след повече от два месеца престой под грижите на персонала на ветеринарна клиника "Връбница", кученцето е вече напълно здраво, кастрирано и ваксинирано.

Kuche_papiloma

Във ветеринарната клиника на ОП „Екоравниовсеие“, лекарите помогнаха на още една животинка, приета с папиломи в устната кухина, като лечението й продължи близо месец. Кученцето вече е напълно здраво, кастрирано, ваксинирано и обезпаразитено и  успешно изписано от клиниката.

Kuche_Lipom

Във ветеринарната клиника на ОП "Екоравновесие" за лечение постъпи възрастно бездомно куче с новообразувания на преден десен крайник. След обстоен преглед лекарите установиха, че се касае за "липом" /доброкачествено образувание/ и  предприеха оперативно му отстраняване. Кученцето се възстанови много бързо от операцията и е изписано напълно здраво от клиниката.

Kuche_udareno ot kola

На 25.01.2019 г. късният следобед, дежурен екип на ОП "Екоравновесие" се отзовава на сигнал за болно и вероятно натровено /по думите на граждани/ куче. Кучето от сигнала е открито и  транспортирано до общинска ветеринарна клиника "Връбница". В клиниката се извършиха редица прегледи за установяване на здравния статус на животинката, през време на които съмненията за настъпило натравяне се отхвърлиха. При палпация на тялото /опипване/ лекарите ни установиха болезненост в областта на задните крайници и таза, като същевременно кучето показваше силен дискомфорт при опит да застане в седнало положение и  нестабилна походка при движение. Това ги наведе на мисълта, че вероятно се касае за инцидент, при който кучето е било ударено от автомобил в тазовата област. За да се изключат вътрешни тежки наранявания/разкъсвания на далак, черен дроб, пикочен мехур и кръвоизливи, често настъпващи при такива травми, се извърши ехография на вътрешни органи. За радост ехогравското изследване не показа изменения. Направиха се и допълнителни изследвания за изключване на други съпътстващи заболявания /CDV-Аg-отрицателен/, като своевременно бе започната медикаментознa симптоматична терапия. На кученцето венозно му бе включена инфузионна система, като два часа след започване на вливанията животинката видимо подобри тонуса си и прояви желание за храна и разбира се, веднага беше почерпена с вкусна консерва. След приключване на процедурите пациентка  бе преместена в стационарното  помещение, специално оборудвано със затоплящи лежанки. На другия ден по препоръка на лекарите,  граждани заведоха кучето на рентген. Снимките показаха наличие на няколко фрактури на таза. Колеги ортопеди препоръчаха пълен покой /максимално обездвижване/ за около месец, след което да се извършат контролни  рентгенови снимки на кучето. Така, след кратък престой в клиниката ни кученцето е  настанено в приемен дом, където ще продължи неговото възстановяване.

Kuche_ustna kuhina

През януари 2019 г., помощта на нашите лекари потърси загрижена гражданка от кв. "Редута", която от години се грижела за бездомно куче, което живеело пред магазина й, но животинчето по нейни думи от известно време започнало да не се чувства добре, трудно се хранело и муцунката му започнала много да се подува.  Кучето веднага беше прието за лечение в клиниката  на ОП "Екоравновесие". При прегледа, лекарите ни установиха, че се касае за възрастно, мъжко куче с хронично възпаление на устната кухина, с ясно изразен възпалителен оток, който е обхванал цялата муцуна, с голямо количество зъбен камък и много развалени зъби. Лимфните възли в областта на главата при палпация /опипване/ бяха болезнени и силно увеличени. За да могат лекарите ни да му помогнат, те приведоха кучо внимателно под обща анестезия.  Увредените зъби и натрупалият се с годините зъбен камък бяха прецизно отстранени, устната кухина и венците  промити. Няколко часа след процедурите отока на муцунката започна да намалява. Още на следващият ден дядото започна да приема храна с желание и е щастливо изписан от клиника "Връбница", разбира се с предписани медикаменти за прием през устата и указания към попечителката му как да ги дава.

SpotiПрез месец декември 2018 г. за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи младо, около 8-месечно, мъжко куче с кожен проблем. При прегледа в клиниката се установи, че кученцето е с опадала козина в областта на слабините, коремчето и крайниците, като муцунката му също беше засегната. Кожата на места беше силно възпалена. Предприе се необходимото лечение и почти месец по-късно нашият пациент е вече задомен и както сами виждате,  промяната когато една животинка е осиновена е повече от категорична. Момчето вече си има име, казва се Споти и ние му желаем един много щастлив и безгрижен живот.

Kuche_vazpalenie Kuche_vazpalenie 2

Във ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи бездомно куче с възпаление на горните дихателни пътища, на очите и с опадала козина на места по тялото, като по крайниците си имаше силно спластена и замърсена от изпражнения козина.  Предприе се съответното медикаментозно лечение, включващо прием на антибиотик и ежедневно поставяне на капки за очи по схема. За нас разбира се е важно да се погрижим не само за здравето на кучето, но и за външният му вид, поради което и на тази ни рошава пациентка не се размина фризурата и въпреки срамежливата поза, която е заела на снимката, Ви уверяваме, че остана много доволна.

Kuche_piometra Kuche_piometra 2

В началото януари 2019 г. във ветеринарна клиника "Връбница" беше оперирано  12-годишно, женско куче с диагностицирана ехографски пиометра от затворен тип. Пиометрата се характеризира с набиране на гноен ексудат в маточната кухина и  често е животозастрашаваща. Състоянието изисква навременна ветеринарномедицинска намеса. В конкретният случай тази възрастна кучица, ако е била кастрирана навреме, нямаше да се налага днес лекарите ни да спасяват живота й. За радост операцията премина без усложнения и животинката е изписана успешно от клиниката ни. И ако до днес още си задавате въпроса дали да кастрирате кучето си, то отговорът смятаме че е ясен - ДА!

Kuche_hernia

В началото на 2019 г., лекарите ни от ветеринарна клиника "Връбница" стартираха с още една успешна операция на възрастно, бездомно, женско куче, прието за лечение с огромна ингвинална херния. Ингвиналната херния се среща често при женски кучета, многократно раждали и вече в напреднала възраст. Състоянието е животозастрашаващо и само навременната лекарска намеса би предотвратила леталния изход при възникнало усложнение. Кучицата се възстанови изключително бързо от операцията и е успешно изписана.

П.П. Кастрацията е полезна предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми и тази история е добър пример, който можем да дадем на хората задаващи си въпроса дали да кастрират домашното си куче.

Kuche s rana na kraka

Навръх Коледа, дежурен екип на "Екоравновесие" получава сигнал за бездомно куче, вероятно блъснато от кола, което трудно стъпвало с едното си краче. При приемането, кучето беше прегледано от ветеринарен лекар, който установи, че животинката няма наранявания от удар от кола и е в добро общо състояние. При първичният преглед се констатира куцота със заден ляв крайник, подутина в бедрената област  и дълбока прободна рана /със стара давност/ в областта на коляното. За обработката на раната, кучето беше седирано и образувалият се подкожен абсцес се дренира и гнойното съдържание беше евакуирано. Веднага след процедурата кучето почувства облекчение и започна да стъпва на крайника. След преминал прием на  антибиотик и противовъзпалителни, нашата пациентка се възстанови напълно и е успешно изписана от клиниката.

Kuche s amputiran krainikВъв ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи куче със стара травма на преден десен крайник. При прегледа лекарите ни установиха липса на чувствителност /повърхностна и дълбока/ на засегнатият крайник и анкилоза в лакътна и карпална стави. Паради ненормалната позиция на крайника, при своето придвижване кучето неволно, разраняваше лапата си, раните трудно зарастваха и създаваха и опасност от възникване на инфекция, която да застраши живота на животинката. След направените обстойни прегледи и анализ на състоянието, лекарите ни извършиха ампутация. Кучицата се възстанови изключително бързо от нелеката операция и беше настанена в приюта ни.

П.П. Добрите новини не свършват до тук, защото точно в приюта ни  нашата героиня срещна своята  осиновителка и днес тя е едно щастливо домашно куче!

Cherry eye

В клиниката ни, за лечение беше прието, мъжко куче с "cherry eye" на дясното око. Освен пролабиралата жлеза, при прегледа се установи, че дясната очна ябълка е с много по-малък размер от нормалното и с катаракта. Предприе се оперативно лечение на чери ай, което създаваше допълнителен дискомфорт на увреденото око. Кучо се възстанови бързо и вече е настанен в приюта от където може да бъде осиновен.

Lechenie_papiloma

В общинската ветеринарна клиника „Връбница“, за лечение постъпи младо, женско, бездомно куче от кв. "Обеля". Сигнал за него ни подаде загрижен гражданин. Лекарите ни прегледаха животинката и установиха наличие на множество брадавици /папиломи/ по устната кухина, езика, лигавицата на венците, причина за които е т. нар. "Папилома вирус". Част от папиломите, наподобяващи карфиол създаваха затруднение на кученцето при дъвчене и преглъщане на храна и вода. Предприе се незабавно лечение, което протече на няколко етапа и вече, месец по-късно нашето бездомниче е напълно здраво, без следа от неприятните папиломи и е успешно изписано от клиниката.

Lechenie_Glaukoma

В клиниката ни за лечение постъпи младо, дребно, женско куче с увредено ляво око в резултат на Глаукома. За съжаление зрението беше напълно загубено и състоянието на окото необратимо. Предприе се оперативно отстраняване на засегнатата очна ябълка (енуклеация). Сега нашата пациентка е напълно здрава, много енергична и обича да я гушкат. Търсим й постоянен дом където да я гушкат 24/7.

Blasnato kuche

Казват, че чудесата се случвали на Коледа, но при нас не е така! Ветеринарните ни лекари всеки ден сътворяват чудеса с потърсилите ни за помощ животинки и  днешната история е само част от чудото наречeно " Призвание". Призванието да помагаш на тези които не могат да говорят и си нямат никой, на тези които ние галено наричаме наши герои. И в този ред на мисли, ще Ви представим и днешният ни  герой.  Тя е възрастно,  бездомно куче, което е било ударено от кола в кв. "Овча купел". След получаването на сигнал за блъснато куче, мобилен екип на "Екоравновесие" веднага се е отзовавал и я е транспортирал до общинската ветеринарна клиника "Връбница", където лекарите ни незабавно са предприели действия по стабилизирането й. Освен шокът в резултат на удара, животинката е получила сериозно разкъсване в областта на корема. За наша радост, от инцидента животинката се е разминала без фрактури и раната е обработена хирургично. Днес тя е напълно здрава и съвсем в Коледният дух  добрите новини не свършват до тук, защото двама съвестни младежи поеха ангажимент пред нас да намерят постоянен дом за кучето.

Lechenie_dediВ клиниката ни за лечение постъпи възрастно, мъжко куче с туморовидно образувание в областта на скакателната става на десен крайник. След обстоен преглед, лекарите ни предприеха оперативно отстраняване на тумора, който създаваше видим дискомфорт на пациента ни при ходене и при опит да стои в седнало положение. Операцията премина без усложнения и още на следващият ден дедито ни се чувстваше безупречно.

Kuche_tumor

Искаме да споделим с Вас, една уникална операция, извършена от нашите лекари във ветеринарна клиника "Връбница". Лекарите ни оперираха куче с тумор на оментума, тежащ 5 кг. Кучето беше прието във влошено общо състояние, обезводнено, анемично, кахектично и с неестествено уголемен корем. Операцията беше продължителна и криеше не малко рискове за живота на пациента, но всичко мина успешно. Благодарение на нашите специалисти кученката е жива и се възстановява. С всеки изминал ден тя укрепва все повече и даже вече посреща с лай всеки, който минава покрай нея, приканвайки го да я погали.

 

Kuche_picheskaВъв общинската ветеринарна клиника "Връбница" за кастрация постъпи мъжко куче, което освен че беше кастрирано си тръгна и с нова прическа.

Lechenie_rinit

Във ветеринарна клиника "Връбница" през месец октомври за лечение постъпи младо, женско кученце с ясно изразен кожен проблем. При прегледа освен видимо опадалата козина по тялото и муцунката, кученцето беше прието с тегло под нормалното за размера си и с възпаление на горните дихателни пътища /ринит/. Животинката премина през няколко лечебни бани, външно и вътрешно обезпаразитяване и прием на общоукрепващи медикаменти и антибиотик. Месец по-късно кученцето е вече напълно здраво и с пухкава козинка.

Dobroduchko

Лекарските грижи, които получават пациентите постъпили във ветеринарна клиника "Връбница" са толкова добри, че някои бездомничета вече са на "абонамент" към тях. Такъв е случаят на този  възрастен добродушко, който за втори път през тази година постъпва за лечение в клиниката ни. Той беше приет със сериозни наранявания в областта на муцунката и лицето, получени след спречкване с друго куче. Раните бяха силно инфектирани и веднага след приемането му лекарите ни предприеха действия по тяхната обработка. Под непрекъснати грижи, раните на нашия пациент зарастваха спокойно и сега той е напълно здрав и изписан от клиниката.

Lechenie_kozina

Този черен бездомник, постъпи за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" през месец ноември, с възпаление на дясното око и опадала козина в зоната около засегнатото окото. Предприе се съответното лечение и вече нашето момче е напълно здраво.

Dedito_lechenie

На 23.10.2018 г. за лечение в общинската ветеринарна клиника "Връбница" постъпи възрастно, бездомно,  мъжко куче с новообразувание, с размер на кокоше яйце в основата на опашката. Дедито беше внимателно приведен  под обща анестезия и успешно опериран. След двуседмичен постоперативен престой, дедко беше успешно изписан.

Stastlivko_lichenie

Запознайте се с кученцето Щастливко! Той е едно от многото бездомничета, на които нашите лекари помогнаха и този път.  Щастливко беше приет с тежка некроза на пениса /нарушено изхранване на засегнатата тъкан/, настъпила вследствие на стара травма, през време на живота му на улицата. Лекарите ни от общинската ветеринарна клиника "Връбница" извършиха поредица от оперативни интервенции /отстраняване на пениса, кастрация с последваща  перинеална уретростомия/, за да могат да спасят живота му. Операциите преминаха без усложнения и днес Щастливко е напълно здрав и гордо вирнал опашка се оглежда за бъдещите си осиновители.

PupiЗапознайте се с малката Пупи! Пупи е само на 3 месеца и през месец октомври 2018г. постъпи за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" във влошено общо състояние. Кученцето беше силно опаразитено, анемично, недохранено с опадала козина на места по тялото. Близо месец лекарите ни в клиниката се бориха за живота на Пупи, за да може тя да има своя втори шанс и да.... получи го! Тя е вече едно неузнаваемо, жизнено и палаво кутре, което търси своите осиновители.

Bolno uho

През месец октомври 2018 г. за лечение в общинска ветеринарна клиника „Връбница“ постъпи възрастно, мъжко, бездомно куче. Животинката имаше отохематом на дясното ухо /събиране кръв под кожата на ушния хрущя/. Предприе се оперативно лечение и след около 14 дни постоперативен престой, момчето е успешно изписан от клиниката.

mlado kuche

В началото на месец септември 2018 г. във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи за лечение младо, мъжко кученце. По думите на хората, потърсили за помощ  ОП "Екоравновесие", кученцето се е появило отскоро пред блока им в ж.к. "Захарна фабрика", силно недохранено и с голям оток в областта на заден десен крайник. След приемането му в общинската клиника и направения първичен преглед, лекарите ни извършиха диагностична пункция на отока. Консистенцията и цвета на полученият пунктат показаха наличие на лимфа. Една от причините, която може да е довела до събирането на голямо количество лимфа в подкожието на засегнатия крайник и образуването на т. нар. "Лимфоекстравазат" е нанасянето на удар /ритник/ в областта на бедрената мускулатура, което "човешко" отношение, за жалост, не е рядко срещано към бездомните кучета. Пациентът освен медицински грижи получи и много ласки от лекарите ни, и днес той е напълно здрав, обезпаразитен, ваксиниран, кастриран и му предстои изписване, като хората, потърсили ни за помощ изразиха желание да се грижат за него  занапред.

kuche s hematom

Във ветеринарна клиника "Връбница" помощ получи още един четириног приятел на човека, който без дом се е скитал по улиците с огромен оток отстрани на врата. Кучето е прието в добро общо състояние, като зоната на отока беше обръсната и се  направи диагностична пункция, при която  се установи, че се касае за подкожен хематом (кръвоизлив), настъпил вследствие на сбиване с друго куче, за което свидетелстваха следите от ухапни рани, при което е настъпило и разкъсване на голям кръвоносен съд. Предприе се необходимото лечение и животинката след кратък престой е изписана  напълно здрава от клиниката ни.

kuche s kucota

За лечение във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи младо, мъжко куче със силно изразена куцота по време на ходене. При направения преглед, ветеринарните ни лекари установиха, че на стъпалната повърхност на предните му лапи има дълбоки порезни рани. Веднага се предприе необходимото лечение, включващо антибиотик, противовъзпалителни медикаменти и локално ежедневно обработване на раните и направа на превръзки. Кучо, още на следващият ден почувства облекчение и с нетърпение чакаше всекидневните визитациите на ветеринарните ни лекари. Раните спокойно зарастваха и днес, вече напълно здрав и кастриран, той е изписан от клиника ни.

43195868_276861199824678_3848092802302869504_n

Във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи бездомно куче със стара травма на долната челюст, настъпила вероятно при удар от кола или твърд предмет. В резултат на травмата,  4 броя зъби /резци / на кучето са се били отчупили заедно с част от долночелюстната кост  (мандибула). Така настъпилата фрактура с времето зараснала на криво и започнала да пречи на нормалното хранене на животинката. Ветеринарните ни лекари предприеха оперативно отстраняване на  получилият се  фрагмент и след кратък възстановителен период, пациентката вече с една нова усмивка е успешно изписана от клиниката ни.

kuche s kogen problem

"Когато думите са излишни", така бихме озаглавили този снимков колаж. Защото точно за тази благодарност, за тази искрена обич, всички ние работим.

Тази клета душичка постъпи за лечение в общинска ветеринарна клиника "Връбница" с тежък кожен проблем, изпитваща болка при допир на кожата и силно наплашена (вероятно многократно  пъдена от хора, заради здравословния си проблем). Лечението й продължи повече от месец и сега тя е напълно здрава и обсипва с  целувки ветеринарните ни лекари.

Pacient_Gorni Bogrov

За операция  във ветеринарна клиника "Връбница" беше прехвърлен един възрастен обитател на приюта ни в с. Горни Богров. Този рижав деди се оказа с новообразувание, с размер на пуйче яйце от страни на пениса. Ветеринарните ни лекари извършиха оперативно отстраняване на тумора и след пълното си възстановяване, рижавият ни приятел беше върнат обратно в приюта, където вече доволно се излежава на слънчице.

Kari

Това е Кари! Тя беше докарана в началото на месец септември 2018 г. от мобилен екип на ОП „Екоравновесеие" за лечение в общинска ветеринарна клиника "Връбница". От направения преглед ветеринарните ни лекари констатираха, че кученцето е кахектично (с под нормално тегло), силно опаразитено, анемично и дехидратирано със силно изразен енофталм (хлътване на очните ябълки), обезводнено със слузесто гнойни изтечения от носа и затруднено дишане. Лечението, което се проведе беше продължително, но даде своя резултат. Кари е вече напълно здрава с поставени поливалентни ваксини и готова да бъде другар на някого за цял живот.

Malechka 1Преди повече от месец за лечение при нас постъпи младо, женско кученце, което кръстихме Малечка. Тя бе приета в критично състояние, анемична с множество порезни и разкъсни рани в областта на врата, което отново е в резултат на проявена човешка  жестокост към животинче. Раните бяха силно инфектирани и покрити със стотици ларви на мухи /миаза/, като ларви имаше и в подкожието в областта на гърба, главата, ануса.  Започна се антишокова терапия, раните бяха почистени. В продължение на дни състоянието на животинката оставаше критично. Под непрекъснатите лекарски грижи, Малчека постепенно започна да възвръща сили и така до днес, почти два месеца откакто е при нас, тя е неузнаваема, изпълнена с  живот и любов към хората. Ако някой желае да осинови тази прекрасна душичка, нека се свърже с нас.

Osinoveni

В края на месец юни 2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" бяха настанени за лечение две кучета, които живеели в двора на Националния исторически музей в Бояна и за които покойният проф. Димитров се грижел през годините. Кученцата бяха диагностицирани със заболяването Анаплазмоза, което заболяване се пренася от кърлежи. Лечението на нашите пациенти продължи около два месеца, като в края на месец август, след пълното си излекуване, с поставена поливалентна ваксина в клиниката ни  и издадени паспорти, кучетата отпътуваха към своя нов дом в  Созопол.

demodekoza

През месец август 2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи женско куче на около годинка, което беше прието със силено изразен сърбеж и частично опадала козина, с рани по тялото и главата в резултат на непрекъснатото разчесване на кожата. Месец по-късно след започнатото лечение, кучето е напълно здраво с новопоникнала козинка и вече е кастрирано.

kuche_ne qde

През месец август 2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" за помощ ни потърсиха хора от с. Панчарево, които се грижат за бездомно куче, което от известно време не се чувствало добре и отказвало да се храни. След направения обстоен преглед, включващ и ехографско обследване, ветеринарните ни лекари установиха задържане на голямо количество чревно съдържимо и наличие на твърда, кубична маса, разположена в дебелото черво, която от своя страна е довела до констипация (запек). Предприе се първоначално консервативно лечение, което не даде  желания резултат, поради което кучето беше планово  приведено под обща анестезия и се извърши оперативно отстраняване на чуждата маса (ентеротомия). Кучето се възстанови изключително бързо от хирургическата интервенция и още на следващият ден прояви голям апетит. Момчето е успешно изписано от клиниката ни с препоръки за правилно хранене на животинката.

kuche s krasta

В началото на месец август 2018 г. във ветеринарна клиника "Връбница" от мобилен екип на "Екоравновесие", беше докарано, за лечение, младо женско куче с опадала козина в областта на главата и възпалени очи. Лекарите ни взеха кожна проба и под микроскоп се установи наличие на много демодекси (крастни кърлежи). Предприе се необходимото лечение и след месец ежедневни грижи кученцето е напълно здраво и кастрирано.

kuche s kost

През август 2018 г. жители на ж.к. „Свобода” ни се обадиха, за да помогнем на кученце, което те обгрижват пред блока си. След поредната поднесена порция кокалчета една кост засяда надлъжно на горната челюст на животинката. Кучето опитвало с лапички да премахне чуждото тяло, но безуспешно. А същевременно не допускало и хората близо до себе си. Мобилен екип на Екоравновесие веднага се отзова на сигнала за помощ и залови бедстващата животинка. Докараха кученцето в общинската ветеринарна клиника „Връбница”, където лекарите ни внимателно отстраниха заседналото парче кост.

Такива безобидни на пръв поглед състояния могат да костват живота на кучето, особенно ако не се предприемат навременни действия. Отново се обръщаме с апел към Вас, не давайте кости на кучетата!

Sriazana lapichka

Този млад Сивчо, постъпи за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" през месец юли 2018 г.  Той беше приет поради силно изразена куцота със заден ляв крайник. След направен преглед от нашите лекари се установи, че кученцето е в добро общо състояние, но със силно възпалена и болезнена при допир лапичка. Лапичката беше с отворена голяма рана на стъпалната повърхност и няколко по-малки рани на метатарзалната повърхност. Раните бяха почистени и обработени с антибиотикова паста. Лапичката бе оставена да зараства под превръзка, която се сменяше ежедневно. И така, след почти две седмици престой и постоянни медицински грижи, нашият Сивчо беше изписан от клиниката ни напълно здрав и кастриран разбира се!

Demodekoza

През месец юли 2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" беше прието, по сигнал от гражданин, куче за лечение с видим кожен проблем. Взеха се кожни проби за изследване и се установи, че кученцето е силно опаразитено с демодекозни кърлежи. Козината в областта на главата беше опадала, а кожата силно изменена, болезнена при допир и с кървящи рани. Предприе се незабавно лечение и след повече от един месец престой и медицински грижи, нашият черен, голям и страшно добър кучо се сдоби с нова и лъскава козинка.

Lekuvano oko

През месец юли 2018 г. във ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи  куче с язва на окото. Язвата беше със стара давност и имаше вероятност кучето да загуби напълно зрението си на дясното око. Лекарите ни предприеха незабавно оперативна намеса и медикаментозно лечение и след 10 дни резултатът беше налице. Нямаше и спомен от увреждането и окото се възстанови напълно.

Izriazani nokti

Въпреки безспирната работа в нашата ветеринарна клиника и тежките случаи за лечение, понякога успяваме да си отдъхнем и с провеждането на някоя козметична процедура. Такъв е случаят и на този сив добродушко, чиито нокти бяха прилежно изрязани и с лапички той отново безшумно стъпваше по земята.

vpit gindgir

И през месец юли 2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" бе докарано младо, мъжко куче с впит синджир във врата. Незабавно се премина към отстраняване на синджира и обработка на раната. За наша радост, кученцето се възстанови много бързо и вече преминало и през кастрация е изписано напълно здраво от  клиниката ни. 

Kogen problem

През месец юни 2018 г. за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" беше настанено възрастно куче с кожен проблем. Направен бе обстоен преглед на животинката и бе взета кожна проба за изследване под микроскоп. Установи се наличието на крастни кърлежи и тъй като при възрастните животинки, често са замесени и гъбички се предприе лечение и в двете насоки. След около месец престой при нас, животинката видимо започна да се подобрява и постепенно оголените участъци започнаха да се покриват с козинка. Кучето е изписано и неговото възстановяване ще продължи под надзора на хората потърсили ни за помощ.

Lechenie_ochi

През месец юни 2018 г. във ветеринарна клиника "Връбница" за планова операция на очите бяха прехвърлени от приюта в с. Горни Богров  две  кучета. И при двете  се наблюдаваше силно изразен  ентрипиум на  дясното око. "Етропиума" е състояние, при което мигленият ръб на клепача се е обърнал навътре към очната ябълка, което предизвиква силно дразнене на роговицата, сълзотечение и натрупване на гноен секрет. Ако не се предприеме навременно лечение, може да се стигне до сериозно увреждане на окото и дори  слепота. Под грижите на ветеринарните ни лекари, нашите приютски косматковци, се  възстановиха изключително бързо от операциите. Днес те отново са в приюта откъдето могат да бъдат осиновени.

Demo_malko kuche

В края на месец май 2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" постъпи младо кученце в  изключително влошено общо състояние. Поради масивната инвазия с демодекозни кърлежи, доказана под микроскоп, животинката беше загубила цялата си козина, а  кожата стоеше като изгоряла с инфектирани и болезнени рани. Предприе се незабавно общоукрепваща терапия, лечебни бани и специфично лечение срещу заболяването. И днес, месец по-късно,  нашето малко момче се е възстановило напълно от тежкото боледуване и с радост позира пред обектива, за да ни се похвали с новата си козинка!

demo

В края на месец май 2018 г. за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи младо, некастрирано, женско куче. Кучето е прегледано от ветеринарните ни лекари и дагностицирано с Демодекоза. В резултат на заболяването, козината по тялото на животинката е  опадала, а кожата в засегнатите части е с променен цвят. Предприе се съответното лечение и месец по-късно нашата пациентка изглежда осезаемо променена. Тя е вече с новопоникнала козинка, а от уплахата при докосване, която тя изпитваше в самото начало, вече няма и спомен. Кученцето е кастрирано и на 29.06.2018 г. е върнато напълно здраво по местозалавяне. Това е още един типичен пример за пълната промяна, която претърпяват нашите мили пациенти във ветеринарна клиника "Връбница".

Lekuvano uho

През месец май 2018 г. от с. Железница  мобилен екип на "Екоравновесие" докара в общинска ветеринарна клиника "Връбница" куче с "отохематом" на дясното ухо. Състояние, при което в резултат на травма (убождане, удар, ухапване) на ухото, се разкъсват кръвоносни съдове и в подкожието му се събира кръв. Ухото на нашият пациент премина оперативно лечение и след  приключване на антибиотичния прием, кученцето е върнато обратно в с. Железница, където баба Люси,  неговата попечителка, с нетърпение го очакваше!

Lekuvano oko

В началото на месец май във ветеринарна клиника „Връбница” за лечение, постъпи възрастно куче с видим проблем (помътняване) на дясното око. След направен очен преглед от ветеринарните ни лекари се установи наличие на язва на роговицата, възникнала вероятно в резултат на някакъв травматизъм. След няколкократни промивки на засегнатото око, поставяне на антибиотични капки и очен колир в продължиние на 10 дни, кученцето се възстанови напълно и е върнато от мобилен екип на „Екоравновесие” по местозалавяне.

Lechenie_uho 1

При рутинен  преглед на куче, заловено за кастрация от мобилен екип на "Екоравновесие", във ветеринарна клиника "Връбница" се установява, че животинката има туморно образувание в областта на лявото външно ухо. Предприето е оперативно отстраняване на видоизменената тъкан  и след кратък постоперативен престой и вече кастрирано, кучето е  върнато обратно по местозалавяне.

Rochko

Този едър, кастриран рошко, постъпи на 27.04.2018 г. за лечение в общинска ветеринарна клиника "Връбница". При прегледа му се установи наличие на силно инфектирана, открита рана на опашката, която е с голяма давност и на места се виждат оголени опашните прешлени. Кучето беше угнетено и изпитваше силна болка при манипулиране в засегнатата зона. Предприе се оперативно лечение, изразяващо се в ампутация на увредената част от опашката. Кучето се възстанови изключително бързо и вече напълно здраво  е върнато обратно в кв. "Враждебна".

Lechenie_Chery eye

През месец април 2018 г. за  кастрация постъпи младо, женско куче, което след преглед от ветеринарните ни  лекари беше диагностицирано с "Cherry Eye" на двете очи. Кученцето премина през две очни операции във ветеринарна клиника "Връбница" и след пълното си възстановяване и вече кастрирано е върнато обратно в с. Горни Богров.

Vpit sindgir

В края на месец април 2018 г. при преглед на заловено за кастрация, мъжко куче се установява, че същото има и впит синджир във врата. Кучето е седирано, синджира е отстранен и раната почистена. След двуседмичен престой в клиниката ни, прием на антибиотик и антисептично обработване  на раната, добродушния Белчо, вече кастриран е върнат обратно по местозалавяне.

Lechenie_D

Този кастриран дядо постъпи за лечение при нас в началото на месец април. Диагностициран е  с микроспория във ветеринарна клиника "Връбница"  и след   проведена  адекватна терапия, месец по-късно и с новопоникнала козинка е върнат обратно по местозалавяне.

Lopatcho

На 10.04.2018 г. от гр. Нови Искър мобилен екип на "Екоравновесие" докара за лечение младо, мъжко куче, кастрирано, с откъснат в резултат от инцидент с влак, преден десен крайник. Кучето е прието във ветеринарна клиника "Връбница" в изключително тежко общо състояние, обезводнено, кахектично и анемично. Зоната около ушите, корема и врата бяха покрити с ларви на мухи (Миаза), а откритата рана силно възпалена и замърсена, като от разкъсаната кожа се показваше част от раменната кост. Веднага бяха предприети мерки по стабилизиране на състоянието на животинката (венозна инфузия на антибиотик и общоукрепващи медикаменти, противовъзпалитлни и болкоуспокоителни, асептични превръзки). И когато състоянието на животинката беше вече по-стабилно и инфекцията овладяна се предприе оперативно отстранявана на останалата част от засегнатият десен крайник (ампутация). Операцията беше тежка и като всяка такава криеше рискове за живота на кучето, но  за  радост на целият ни екип, нашият Лопатчо (така го кръстихме, съвсем нарицателно) се възстанови изключително бързо. С всеки изминал ден той ставаше все по-уверен в походката си и даже на моменти ловко ни  се измъкваше при разходки. На 21.05.2018 г., Лопатчо вече е с поставени две поливалентни ваксини, обезпаразитен и в очакване на своите любящи, готови да споделят дома си с него, осиновители! Той е едно младо, около 1,6 годишно куче, което заслужава да получи по-добър живот!

MalechkoЗапознайте се с Малечко Палечко! Този малък на ръст приятел постъпи за лечение във ветеринарна клиника "Връбница"  в началото на месец април. Кученцето беше с мукозен пролапс (изпадане). При това състояние лигавицата на правото черво пролабира от ануса, като наподобява червена подутина, топчеста тъкан. Кученцето беше видимо недохранено и силно опаразитено външно и вътрешно. Лечението при него включваше поставяне на временен шев на ануса с цел предотвратяване на бъдещ рецидив на състоянието, външно и вътрешно обезпаразитяване и специален хранителен режим с общо укрепваща терапия. След повече от месец престой, кученцето е вече напълно здраво с поставени две поливалентни ваксини, кастрирано и с поставен микрочип.

IMG-j

През месец май във ветеринарна клиника "Връбница" се извърши оперативно отстраняване на туморно образувание, разполопжено отстрани на гърба, на мъжко бездомно куче. Кучето вече кастрирано и напълно възстановило се   от операцията е върнато от мобилен екип на "Екоравновесие" по местозалавяне.

sezal_3

В общинска ветеринарна клиника "Връбница" помогнахме на още едно бездомниче, което е имало нещастието да бъде вързано със сезал и оставено така да се лута по улиците. Но за негов късмет,  мобилен екип на "Екоравновесие" успява да го залови и докара при нас в клиниката, където му е оказа адекватна ветеринарномедицинска помощ. И след кратък възстановителен период и вече кастриран симпатичният Рижко е върнат обратно по местозалавяне.

kaichka

В общинска ветеринарна клиника "Връбница" помогнахме на поредната животинка станала обект на човешка жестокост. В началото на месец април 2018 г., при нас постъпи младо, мъжко куче с врязан сезал във врата. Животинката беше седирана, сезалът премахнат, раната обработена. След двуседмичен престой и вече кастрирано, кучето е върнато напълно здраво от мобилен екип на "Екоравновесие" обратно по адрес на местозалавяне.

IMG_haski

Още една история с щастлив край! В общинската ветеринарна клиника "Връбница" успяваме да намерим и собствениците на не малко загубили се животинки. Такъв е и случая с куче Джеси. Тя беше докарана от мобилен екип на ОП "Екоравновесие" на 12.04.2018 г. Животинката имаше омотан и завързан около врата си кабел и беше видимо недохранена. По обява  публикувана в интернет разбрахме, че кучето което е постъпило при нас е обявено за изчезнало повече от две седмици. Още същия ден, при постъпването на Джеси в клиниката, ние се свързахме със собствениците й, за да ги зарадваме с добрата новина. Преди да бъде взета, Джеси беше и кастрирана по желание на собствениците. И така можем само да гадаем през какви перипетии е минала животинката лутайки се по улиците, но знаем, че няма по-голямо щастие от това да си отново у дома.

sezal

В началото на месец април 2018 г. във ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи женско кастрирано куче с врязан сезал във врата. При прегледа  се установи, че освен видимият проблем, животинката има и силно възпалено ляво ухо. Предприе се адекватно лeчение и след двуседмичен престой в клиниката, кучeто е върнато обратно по местозалавяне.

Malcho

Това прекрасно кученце търси приятел и дом! Това е Малчо и неговата история....
В началото на 2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи младо, мъжко кученце с протрузия на ануса и ректума (аноректален пролапс), което представлява изпадане на част от тъканите на правото черво навън от ануса и има вид на червена подутина. Това състояние е животозастрашаващо и изисква незабавна ветеринарномедицинска намеса. На Малчо (така кръстихме нашия малък герой) бе извършена колопексия, което представлява хирургична интервенция, за фиксиране чрез пришиване на дебелото черво към коремната стена. По този начин се цели да се предотврати рецидивиране на състоянието. Малчо се възстанови много бързо от коремната операция и вече е с поставени две поливалентни ваксини, външно и вътрешно обезпаразитен, кастриран, с поставен микрочип и в очакване на своите осиновители.

KuchoПрез месец февруари 2018г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница" беше докарано от гражданин за лечение, младо (5-месечно), бездомно кученце с ясно изразена клиника на заболяването Демодекоза. След продължилата  близо два месеца терапия и няколко лечебни бани, животинката  видимо се подобри и оголените части от тялото й, започнаха постепенно да се покриват с нова козинка. На  кученцето  предстои кастрация.

Ginka

Това е Джинка! Тя е поредното изхвърлено домашно куче, което по сигнал на граждани попада за лечение при нас. В общинска ветеринарна клиника "Връбница" бе назначено адекватно лечение на кожния проблем, с който бе приета животинката и след пълното си възстановяване Джинка, вече кастрирана с поставена поливалентна  ваксина, от месец април 2018 г. е настанена в приюта за кучета в с. Горни Богров откъдето може да бъде осиновена.

4040На 12.04.2018г. при рутинен преглед на животинки настанени във ветеринарна клиника „Връбница” се установи, че едно от кученцата е със заседнала напречно кост  на горната челюст. Кученцето беше седирано (упоено) и чуждото тяло внимателно бе отстранено.

2424

В началото на месец март 2018г. от автосервиз в кв. Илиянци бе подаден сигнал за куче, което при опит да прескочи ограда се е наранило в областта на корема. След приемането му във ветеринарна клиника "Връбница" и внимателен преглед се установи, че се касае за голяма  разкъсна рана от вътрешната страна на лявото бедро. Раната беше своевременно обработена и след нейното пълно зарастване, животинката бе върната от мобилен екип на "Екоравновесие" обратно в сервиза,  където работниците с голямо нетърпение си я чакаха.

2020В общинската ветеринарна клиника "Връбница" помогнаха на още една клета животинка с кожен проблем. Кученцето беше прието през месец февруари 2018г. с много напреднала и генерализирана форма на демодекоза. Кожата му беше силно възпалена, покрита на места с крусти и с почти пълна загуба на козина. След повече от месец интензивно лечение  кучето, вече напълно здраво е върнато  в кв. "Овча купел", където с радост го очакваше неговата попечителка.

IMG_2018-02-16_23-25-46

На 05.02.2018 г. във ветеринарна клиника  "Връбница" за лечение постъпва куче, което е претърпяло инцидент с кола. Кучето е прието в изключително тежко състояние с травма на главата и с необратимо увредено ляво око, с разкъсвания  на горен, долен клепач и  на тъканите в дълбочина. Започнато е незабавно антишоково терапия и след като животинката е стабилизирана на 07.02.2018 г.се предприе сложна  операция по отстраняване на увреденото око (енуклеация) и хирургична корекция (пластика) на настъпилите разкъсвания на кожата в областта на удара. На 5-ият ден, дренажът поставен при операцията беше свален, раната зарастваше спокойно и на десетия ден бяха свалени и конците. Така, след двуседмичен постоперативен престой кучето е върнато от мобилен екип на "Екоравновесие" обратно в кв. "Борово", където го очакваха с нетърпение хората, които са се грижили преди това за него.

IMG_2018-2222

История с продължение…. и за да се случи тя, бе нужна само една протегната сърдечна и приятелска ръка!
През месец март не само малкият Пити намери своето семейство, но и една от неговите сестрички, на 28.03.2018г. тя също се озова в така мечтаната прегръдка на осиновител. През време на престоят си в общинска ветеринарна клиника "Връбница", мъничето беше двукратно обезпаразитено с поставени три поливалентни ваксини, микрочип и издаден международен паспорт.
Когато сърцето е голямо, думите са излишни. Можеш да чуеш „Благодаря!” и през очите!

29570409_1872119776412796_914284010368714880_n

Най-прекрасната история! Такава е историята на малкият Пити. Пити бе настанен в общинската ветеринарна клиника „Връбница” на 02.02.2018 г. По време на престоя си в клиниката, той е двукратно обезпаразитен и с поставени две поливалентни ваксини, като всеки ден ние се надявахме, че неговият човек ще се появи и той ще си има истински дом. И да, случи се, с пролетта се появи и човекът на Пити, на 22.03.2018 г., нашето малко момче вече беше в прегръдката на своята прекрасна осиновителка.

IMG_2018-44

В общинска ветеринарна клиника "Връбница" помогнаха на още една клета животинка станала обект на човешка безотговорност. На 16.03. 2018г. от врата на младо, вече кастрирано куче беше свалена поредната впита каишка. За радост раните не бяха дълбоки и след пълното си възстановяване кучето е върнато обратно по местозалавяне.

IMG_2018-24

На 02.03.2018г.  в общинска ветеринарна клиника "Връбница" беше прието за лечение възрастно женско куче,  дребно на ръст, некастрирано с голяма лявостранно  разположена ингвинална херния. При аускултация (прослушване) на белият дроб  се установи и наличието на шум в дясната му  половина. Животинката беше внимателно подготвена за операция, осигури се венозен път и се интубира. В хода на операцията се установи, че в херниалната торба са се  били поместили част от тънките черва и матката на кучето. След репониране (вправяне) на херниалното съдържимо и отстраняване на матката и яйчниците (кастрация), хрниалният отвор беше затворен с триетажен шев. Операцията и постоперативният възстановителен период минаха без усложнения и вече напълно здраво кученцето е върнато обратно по местозалавяне.

Ivi

В началото на месец декември 2017г.  в общинска ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи куче блъснато от кола. При прегледа му се установи пълно обездвижване на задните крайници без наличие на фрактури и задържане на урина. Лечението, което предприехме  на  Иви (така я кръстихме в клиниката) продължи над три месеца, но всяка една манипулация, всяко едно усилие от наша страна си заслужаваше,  защото Иви успя да се изправи и да се задържи на отслабените си задни крачета и с всяка една крачка ставаше все по-силна и по-уверена и така до 22.03.2018г., когато спомена от травмата е вече избледнял и Иви радостно се въргаля в тревата навън.

Dogi

На 08.03.2018 г. в общинска ветеринарна клиника "Връбница"  беше настанено за лечение женско куче със силно възпалено и с обилен гноен секрет ляво око. При прегледа не се констатираха други промени в здравословното състояние на животинката и след прилагането на сумптоматично лечение кучето се възстанови много бързо, беше кастрирано и настанено в приюта за кучета в с. Горни Богров, там намери своите осиновители и вече е със своите хора у дома.

IMG_2018

На 26.02.2018г.  в общинска ветеринарна клиника "Връбница" се извърши оперативно  отстраняване на туморно образувание на гърба на  бездомно  женско куче докарано за кастрация от мобилен екип на "Екоравновесие". Операцията мина успешно  и след пълното си възстановяване кучето беше кастрирано и върнато обратно по местозалавяне.

2884

В началото на месец февруари 2018г. мобилен екип на "Екоравновесие" се отзовава на сигнал за срутила се къща в кв. „Христо Ботев” при чието срутване са били затрупани наскоро родило куче с малките й. При пристигането си екипа открива силно стресирано женското куче със само едно оцеляло  кученце, което е в полуживо състояние. Животинките са транспортирани незабавно до общинска ветеринарна клиника "Връбница" и при приемането им  се констатира, че майката е видимо стресирана, но в добро общо състояние, а малкото й кученце (на възраст около 20 дена)  при прегледа се установи, че е със  силна хипотермия  с едвам доловими жизнени показатели (сърдечна и дихателна дейност), посиняване на езика и много бледи лигавици. Веднага бяха предприети съответните действия за стабилизиране на малкото и  постепенно неговата температура започна да се покачва. През следващите няколко дни състоянието му се подобри значително и то започна все по-активно да суче от майка си и да наддава на тегло. След близо двуседмичен престой и постоянни грижи нашите спасени герои бяха върнати напълно здрави на попечителите си.


НЙСНЦКЙЗН

В началото на месец март в общинска ветеринарна клиника "Връбница" за лечение беше прието   куче, показващо силна куцота със заден десен крайник. При прегледа се установи, че причината за куцотата е възпален пети пръст с впит в него израснал  нокът. Нокътя беше изрязан и още на следващият ден кучето започна да стъпва без проблем. След кратък престой в клиниката беше върнато от мобилен екип на "Екоравновесие" по местозалавяне.

IMG_2018-44

В края на месец февруари 2018г. за лечение в общинска ветеринарна клиника "Връбница" постъпи женско куче с липсваш апетит и  болезнен корем. Предприе се симптоматично лечение и след пълното възстановяване на животинката същата беше кастрирана и върната по местозалавяне.

IMG_2266

На 13.02.2018г. във ветеринарна клиника "Връбница" се извърши оперативно отстраняване на туморни образувания на млечната жлеза (мастектомия) на над десетгодишно женско куче. Животинката беше и кастрирана като изменения се установиха и в двата яйчника - поликистоза. Кучето се възстанови изключително бързо от операциите и е върната обратно в   с. Волуяк при своите попечители.

IMG_22

През месец февруари 2018г.  в общинска ветеринарна клиника "Връбница"  успяхме да помогнем  на още една клета животинка, постъпила за лечение при нас с впита във врата примка от стоманено въже. След пълното си възстановяване женското куче, беше кастрирано и върнато обратно по местозалавяне от мобилен екип на "Екоравновесие".

IMG_2018-22На 04.01.2018г.  мобилен екип на "Екоравновесие" се отзовава на сигнал подаден от гражданин за куче, блъснато от автомобил в ж.к. „Люлин”. Кучето е транспортирано до ветеринарна клиника  "Връбница", където след направен  преглед се установи, че животинката няма разкъсвания на вътрешни органи и открити рани, но в резултат на удара, който е бил в областта на таза, задните крайници са с нарушена подвижност и чувствителност и кучето не може да се изправи. Приложени бяха  болкоуспокоителни, противовъзпалителни и антибиотик, като своевременно е назначена и рентгенография. Направената рентгенова снимка показа сериозни фрактури на таза и лявата тазобедрена става. Въпреки лошата прогноза от направените изследвания ние от ветеринарна клиника "Връбница" продължихме да полагаме ежедневни медицински  грижи за пациентката ни, която след близо двуседмичен период на залежаване успя да се  изправи отново на крака като уринирането на този етап остана неволево (неконтролирано). В продължение на почти два месеца престой в клиниката ни, кучето значително стабилизира походката си и даже на моменти си позволяваше да подтичва. И  хубавите новини  не свършват до тук, защото в края на месец февруари, Арчи е осиновена, като осиновителите, които бяха подробно запознати със състоянието на животинката обещаха и занапред да полагат необходимите грижи. 

28542288

Това е още едно успешно излекувано куче, диагностицирано с Демодекоза в общинската ветеринарна клиника "Връбница". На 21.12.2017г. животинката беше приета  във влошено общо състояние, измършавяло (кахектично) с опадала козина по тялото и крайниците. Лечението му продължи над два месеца и сега вече напълно здраво, преминало през кастрация женското кученце е върнато на 07.03. 2018 г. обратно по местозалавяне.

2666

На 29.01.2018г. при рутинен  преглед на женско, около деветгодишно куче  докарано за кастрация  се установи, че същото има  бучка с размер на голямо кокоше яйце в основата на единия млечен комплекс. По тази причина освен кастрация на животинката се извърши и мастектомия  (отстраняване на млечните жлези) на засегнатата млечна редица и след кратък възстановителен период кучето е върнато обратно по местозалавяне в гр. Банкя.

6688

На 19.01.2018 г. в общинска  ветеринарна клиника "Връбница" се извърши оперативно премахване на сраснал   строг нашийник във врата на младо, около тригодишно женско куче, заловено от мобилен екип на "Екоравовесие" в гр. Банкя. Гледката, която се откри след обръсването на козината в зоната на врата, ни е трудно да опишем с думи, както  и болката, която  клетата  животинка е изпитвала през месеците на впиване на металният нашийник. Но въпреки това, кучето не беше изгубило доверие в хората и с махаща от радост опашка ни посрещаше всеки ден от престоя си при нас. След хирургичното отстраняване на инфектираната и изменена  тъкан бяха поставени шевове, които да спомогнат по-бързото зарастване на раната. На кученцето ежедневно  бяха правени антисептични превръзки и на десетия ден след операцията конците бяха свалени и вече кастрирано кучето е върнато обратно по местозалавяне.

За съжаление подобни животозастрашаващи  състояния не са рядкост, а напротив, често срещани са в работата ни с бездомните животинки, на които във ветеринарна клиника "Връбница" успяваме да помогнем.

27535404

В началото на 2018 г. във ветеринарна клиника "Връбница" за лечение постъпи възрастно, кастрирано отдавна, мъжко куче, което след спречкване с друго куче получава сериозно нараняване в областта на дясното око. При прегледа на Лисан (така го кръстихме в клиниката)  се установи, че  в резултат на сбиването той е с разкъсана вежда и с образувал се голям хематом около засегнатото дясно око, хематома беше довел до затваряне на окото. За наша радост окото не беше директно засегнато и след обработка на раната, направата на временна превръзка и кратък прием на антибиотици  и противовъзпалителни, Лисан се възстанови напълно и с пожелание да няма повече инциденти на 26.01.2018 г. е върнат обратно на адрес ул. ''Суходолска''.

IMG_2018

На 22.12.2017 г. за лечение в общинска ветеринарна клиника "Връбница" мобилен екип на „Екоравновесие” докарва от кв. "Казичене"  възрастно, женско куче с огромен, разязвен  тумор на млечните жлези. Заради напредналата си възраст, на кучето е направена частична мастектомия (отстраняване на млечни жлези), като  операцията по премахването на новообразуванието продължи над два часа. След около триседмичен възстановителен период пациентката ни е върната напълно здрава обратно по местозалавяне.

24324061

Запознайте се с куче Джиджи! С това име се обръщат към него група хора от кв. ”Банишора", които в продължение на години го обгрижват. Той е възрастно, над 10-годишно, отдавна кастрирано мъжко куче, което  постъпва при нас  за лечение поради появила се и нарастваща с месеци  (по думите на попечителите му) подутина в областта на левия лакът. Джиджи беше внимателно прегледан и се установи,  че подутината, която е с размер на голям портокал, всъщност е развил се липом (доброкачествен тумор на мастната тъкан), който планово беше оперативно отстранен и след 10-дневен постоперативен престой, Джиджи е върнат обратно в кв. "Банишора”, където го очакваха с нетърпение.

24826005_8888

В общинската ветеринарна клиника "Връбница" мобилен екип на „Екоравновесие” докарва женско възрастно, некастрирано куче  с торбовидно образувание в областта на корема. При прегледа се установи, че се касае за ингвинална, невправима  херния с голяма давност. Операцията беше тежка и продължителна, но нашата пациентка  се възстанови изключително  бързо  и беше успешно върната по местозалавяне, където я очакваха нейни попечители.

26732225_10210805399595744_851118247_o

На 03.01.2018г. в общинската ветеринарна клиника "Връбница" мобилен екип на „Екоравновесие” докарва по сигнал на гражданин  куче с прясна рана на заден крайник. При прегледа се установи, че се касае за разсечна рана в областта на скакателната става с настъпило разкъсване на мускулни влакна. За щастие не бяха открити други наранявания и подвижността на крайника е запазена. Раната беше хирургически обработена и зашита, като заздравителният процес протече под превръзка, която се сменя всеки ден. На 12.01.2018г.  конците бяха свалени, раната беше заздравяла много добре и кученцето беше върнато на адреса по местозалавяне.

IMG_2017-12-18_13-02-59

В началото на месец ноември 2017 г., в общинската ветеринарна клиника "Връбница"  мобилен екип на „Екоравновесие” докарва куче в много тежко състояние за лечение. След обстоен преглед, кучето е диагностицирано с демодекоза, която се е развила е в много тежка, генерализирана форма. Животинката изпитваше силна болка при ходене заради отеклите и възпалени лапи. Козината по лицето, крайниците и корема беше опадала, а кожата зачервена и на места се откриваха инфектирани рани и  много струпеи. Веднага беше започната медикаментозна  терапия и лечебни бани и  след близо два месеца нашата пациентка е изписана напълно здрава и с блестяща козина.

IMG_2017-11-09_18-07-12

През месец октомври 2017г. в общинската ветеринарна клиника "Връбница" постъпи куче с врязан синджир във врата. За съжаление тази гледка не е рядкост, а напротив, често се сблъскваме в работата си с нея. Впилият се синджир беше своевременно отстранен и раната почистена. След своето пълно възстановяване животинката беше кастрирана и върната обратно по местозалавяне.

26735585_

В началото на декември 2017г., жена става свидетел на инцидент, при който кола блъска бездомно куче,  подава сигнал до ''Екоравновесие" за помощ. Изпратен е дежурен мобилен екип, който транспортира  кучето за лечение в общинската ветеринарна клиника "Връбница". Кучето е прието в шоково състояние с видима травма на главата, кръвотечение от носа и от лявото вътрешно  ухо. Предприета  е антишокова терапия, като при първоначалният преглед не са констатирани  видими фрактури по тялото и крайниците. В продължение на три дни състоянието на кучето оставаше критично. Постепенно състоянието му се стабилизира и то започна да приема храна и вода. След като вече животът му беше извън опасност на кучето бе поставена и  поливалентна ваксина. За наша голяма радост жената подала сигнала, която  редовно  звънеше в  клиниката, за да се интересува за състоянието на кучето, реши да си го осинови и занапред да продължи да полага необходимите грижи за здравето му.

26735183_

В началото на януари 2018г. в общинската ветеринарна клиника "Връбница" е прието за лечение женско, около 3-годишно куче с обилни изтечения на секрет от носа. При направеният преглед се установи, че секрецията от носа  на кучето е  в резултат от настъпил остър ринит (възпаление на носната лигавица), като в общото състояние на животинката не  са констатирани отклонения. Проведе се  медикаментозно лечение и след като кучето вече беше напълно здраво се кастрира и върна по местозалавяне.

26732840_

Искам да ви запозная с един много специален за нас пациент. Става дума за едно  възрастно,  мъжко куче, което на 09.11.2017г.  е било  открито случайно от една  жена в гробищен парк в гр.  София  да   лежи  безпомощно в тревна  площ, цялото  треперещо и неспособно да се изправи на задните си крайници. За помощ жената  подава сигнал в „Екоравновесие", което изпраща дежурен екип да прибере животинката. Кучето е настанено  в общинската ветеринарна клиника "Връбница" за лечение. При прегледа се установява наистина   тежкото  състояние на кучето, а именно наличието на декубитални рани по тялото, слабост  и  миозит (възпаление на мускулите) на задните крайници и неспособност  само да се изправи на крака. Екипът от специалисти на клиниката започна  едно  продължително и не леко  лечение, което включваше общоукрепваща терапия, прием на няколко антибиотика, раздвижвания на крайниците и ежедневни промивки на декубиталните рани, Въпреки, че в първата седмица не се констатира подобрение в състоянието на животинката, ние от клиниката  не се отказахме и продължихме да се борим за него и два месеца по-късно, можем да кажем, че успяхме. Шоко (така кръстихме нашият герой) се изправи на крака, тялото му е вече много по-силно и с голяма радост  той ни  разхожда в двора на клиниката Към днешна дата търсим постоянен дом за  Шоко, който е  обезпаразитен, с поставени две поливалентни ваксини, тъй като връщането му обратно в гробищният парк е немислимо.

IMG_2017-12-16_09-45-35

Това е Абигел! Тя е обитател на приюта за кучета в с. Горни Богров и през месец ноември 2017г. е преместена  в общинска ветеринарна клиника "Връбница" заради кожно образувание, появило се  вентрално на гръдния й  кош. На Абигел е извършена операция по отстраняване на новообразуванието и след двуседмичен престой пациентката ни  е върната обратно в приюта за кучета от където може да бъде осиновена.

IMG_2017-11-10_17-54-58

През ноември 2017г.  във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи куче с подутина под дясното око. Извърши се диагностична пункция на подутината и се установи, че се касае за хематом. След кратък прием на антибиотици и дренаж на хематома кучето е върнато обратно по местозалавяне.

24139837_10210493049627190_36004394_o

В края на месец октомври 2017г. във ветеринарна клиника "Връбница"  загрижени граждани доведоха за лечение бездомно куче от кв. „Факултета”. Кучето беше с новообразувание на предната си дясна лапа и застоен оток по дължината на засегнатият крайник. Лапичката беше  оперирана, тъканите в дълбочина не бяха засегнати, беше открито и  наличие на сачма. След близо десет дни постоперативен престой кучето беше върнато от мобилен екип на „Екоравновесие” обратно в кв. „Факултета”.

24271432_10210514087233117_682511914_oТова възрастно, над 10-годишно женско куче постъпи в общинската ветеринарна клиника „Връбница”, за операция на разязвен  тумор на млечната жлеза. Операцията мина успешно и след кратък възстановителен период пациентката ни е настанена в приюта за кучета в с. Горни Богров.

IMG_2017-10-25_19-53-10

История с щастлив край!
Запознайте се с Малък Рекси! Той е кученце на около три месеца, което беше намерено изхвърлено в кашон. Рекси беше приет в общинската ветеринарна клиника "Връбница" в тежко общо състяние, неспособен да се задържи на крачетата си и отказващ да се храни. Почти три седмици продължи борбата за живота на малкият ни герой, чиято история както сами се досещате от снимките, завърши по възможно най-добрият начин, вече здраво, ваксинирано и обезпаразитено кученце, Рекси беше осиновен от едни страхотни млади хора.

24474576_10210539101578460_348081795_o (1)

На 27.09.2017 г. тази клета животинка  и други кучета  бяха иззети от апартамент на възрастен човек и настанени в общинската ветеринарна клиника "Връбница". Приехме кучето в изключително тежко състояние със силно сплъстена и замърсена козина, с хипотермия (ниска телесна температура), дехидратирано, недохранено и с  инфекция на очите. Кученцето незабавно беше подстригано, ноктите изрязани и включено на венозна инфузия и общоукрепващи медикаменти. След стабилизирането  й, тя премина и през една освежаваща баня. Лечението на очната инфекция продължи близо две седмици и след  повече от месец престой  и опити да  намерим дом на милата ни болонка,  усилията ни бяха възнаградени  и в  началото на месец ноември тя беше осиновена от една прекрасна жена.

IMG_2017-10-29_11-50-51

Освен докараните от мобилните екипи на „Екоравновесие” и такива постъпили директно доведени от граждани, бездомни кучета нуждаещи се от лечение, във ветеринарна клиника "Връбница" се лекуват и кучета, които са настанени за отглеждане в общинските приюти. Такъв  е и  случаят на това куче, което пристига при нас от приюта в с. Горни Богров, поради необходимост от ветеринарномедицинска помощ. В клиниката кучо  премина през операция на туморно образувание  с размер на голямо кокоше яйце, разположено в подмишничната област. Кученцето се възстановява много добре и му предстои връщане обратно в приюта откъдето може да бъде осиновено.

22243833_10210122273398016_1833218736_o

На 04.07.2017 г. в 16:00 ч. в общинската ветеринарна клиника "Връбница" дежурният екип на „Екоравновесие”  докарва куче, жертва на насилие. На мястото на подадения сигнал, екипът  открива жестоко пребито  куче с вързана муцуна и завързано в чувал. Кучето е прието за лечение в изключително тежко, шоково състояние с черепно-мозъчна травма. Установен е огромен оток  с множество кръвоизливи  в областта на главата и лявото око, а  дясното око е необратимо увредено в резултат на ударите, които е получила животинката. Вътрешната телесна температура е била 40.1 градуса. Незабавно е започната антишокова терапия, като в продължение на няколко дни състоянието на кучето оставаше критично. Бруно беше лекуван дълго, възстановяваше се бавно, но сега е напълно здрав, ваксиниран, кастриран, поставен му е микрочип и може да бъде осиновен на място в клиниката ни.

На 29.08.2017 г. от приюта за кучета в с. Горни Богров при нас постъпи мъжки, около 9-годишен Ротвайлер със стара,  незарастваща рана в областта на крупата. В общинската ветеринарна клиника "Връбница" се извърши обстоен преглед на кучето и освен видимият кожен дефект, нашият пациент беше и със силно наднормено тегло и с нарушена походка със задните крайници. Започна  се ежедневно обработване на раната и стимулиращи гранулацията и цикатризацията процедури в продължение на повече от  два месеца, като паралелно с това Дудето (така се обръщахме в клиниката към него) бе подложен и на хранителен режим с цел намаляване на теглото  и повече разходки. След близо три месеца престой в клиниката ни, Дудето е  вече неузнаваем, видимо отслабнал и подобрил значително походката си. Но това не е всичко, най-хубавото е, че при нас той намери и своите осиновители и от началото на месец декември се радва на свой собствен дом в  гр. Пловдив.

IMG_2017-10-26_18-21-17

На 24.10.2017 г. в клиника "Връбница" се извърши оперативно отстраняване на туморно образувание, разположено от вътрешната страна на задния крайник на мъжко куче. Кучето се възстанови изключително бързо от операцията и след кратък престой и  прием на антибиотик  то бе върнато от мобилен екип на „Екоравновесие” обратно кв. Обеля.

IMG_2017-10-25_19-01-03В началото на месец октомври 2017г.,  мобилен екип на „Екоравновесие” докарва за лечение по сигнал  от кв. Ботунец  женско, над 10-годишно  бездомно куче  с огромен,  разязвен тумор на млечната жлеза. Операцията по отстраняване на образуванието преминава успешно и след двуседмичен постоперативен престой и укрепваща терапия кучето е върната обратно по местозалавяне.

22219475_10210122274958055_424160231_o

На 29.09.2017г. при подготовка на женско куче за кастрация при същото се установява наличие на пъпна херния. Заедно с кастрацията и хернията е оперативно обработена и след възстановяването си кучето е върнато обратно по местозалавяне.

IMG_2017-10-25_19-16-30

На 28.09.2017 г. за лечение във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи около 13-годишно женско куче с огромен тумор на млечната жлеза. Кучето беше внимателно подготвено за операция, която продължи близо два часа. Възстановяването на животинката отне две седмици, след което тя бе върната от мобилен екип на ”Екоравновесие” обратно в кв. „Враждебна”.

IMG_2017-09-20_15-09-01

Запознайте се с Ричи-Рич! Той е един от обитателите на приюта за кучета в с. Горни Богров. На 13.09.2017г. Ричи е транспортиран от приюта до общинската ветеринарна клиника "Връбница" заради новообразувание в основата на опашката. При прегледа се установява, че се касае за Липома (доброкачествен тумор съставен от мастна тъкан). След предварителна подготовка на 14.09.2017г.  тумора е  успешно  оперативно отстранен. Нашият мил Ричи се възстанови напълно и е изпратен обратно в приюта откъдето може да бъде осиновен.

IMG_2017-09-15_06-34-43

На 12.09.2017г. във ветеринарна клиника "Връбница" се извърши много тежка и високорискова операция по отстраняване на огромен тумор разположен вентрално на коремната стена на куче. Тара, така се казва нашият пациент, се възстанови изключително бързо от операцията и сега живее щастливо в село Мирково.

IMG_2017-10-26_18-04-29В края на  месец август 2017г. в клиниката ни беше прието за лечение куче с пролапсус(изпадане) на влагалището. Кучето беше прегледано на ехограф,  с който се установи ненормално удебеляване на стената на пикочният мехур и съмненията ни  за наличие и  на цистит се потвърдиха. Пристъпи се към вправяне на пролабиралото  влагалище и прием на антибиотици и спазмолитици от кучето. След около седмица обаче настъпи рецидив (отново изпадане на влагалището), при което се премина към планово оперативно изрязване на хиперплазиралата му част и след около двуседмичен постоперативен престой кучето е върнато напълно здраво в кв. „Христо Ботев”, където я очакваха с нетърпение нейните попечители.

IMG_2017-10-25_20-17-17

В клиниката ни ежедневно постъпват кучета с различни проблеми, нуждаещи се от ветеринарномедицинска помощ. Не са рядкост и случаите на жестокост към животно. Такъв е и случаят на куче Джо (така го  нарекохме в клиниката). Той е бил вързан някога  и забравен до момента в който така нареченият строг нашийник бавно и мъчително се е впивал във врата му и е сраствал с кожата и подлежащите  тъкани. Но Джо е късметлия, че попада при нас в общинската ветеринарна клиника "Връбница", където под упойка внимателно е отстранен от врата му  врязлият се метален нашийник,  а раната е своевременно обработена. На този етап раната  зараства много добре по вторичен начин и скоро предстои настаняване на кучо в Приюта за кучета в с. Горни Богров.

IMG_2017-09-21_19-28-49

Това кученце постъпи за лечение във общинската ветеринарна клиника „Върбница”, по сигнал на гражданин. Животинката бе приета в тежко състояние с голяма разкъсна рана на главата. Незабавно раната беше хирургично обработена и кученцето стабилизирано. Освен видимото нараняване при прегледа се установи, че  кучето има и т. нар. "Чери ай" на лявото око. След като, състоянието на пациента ни позволяваше окото беше   планово оперирано. И така след едномесечен престой под лекарско наблюдение и обгрижване,  наречената от нас Джинка бе върната  напълно възстановена в кв. „Военна рампа” в София.

IMG_2017-08-14_23-33-37

Това е Чико, още един успешно излекуван пациент в общинската ветеринарна клиника "Връбница". Чико е младо, около двегодишно куче от кв. "Факултета", то постъпи в клиниката почти напълно загубило козината по тялото си и отчасти по главата. Към края на курса на лечение, Чико претърпя пълна промяна на външния си вид и вече е напълно здрав.

IMG_2017-08-17_19-34-56

На 14.08.2017г. в клиника "Връбница" се извърши  оперативно  отстраняване на огромен тумор в ингвиналната област на мъжко, около 14 годишно бездомно куче. Туморът беше засегнал десния тестис, който не е бил изпаднал в скроталната торбичка. В резултат на своята дейност туморът е  довел до изменения във вторичните полови белези на мъжкото куче като наличието на  гинекомастия  (нарастване на гърдите), което от своя страна показва, че вероятно се касае за естроген продуциращ тумор на тестиса. Въпреки рискът,  заради  напредналата  възраст, операцията при животинката мина успешно и след пълното си възстановяване кучето е върнато обратно по местозалавяне.

IMG_2017-08-18_18-51-04

На 07.07.2017г. от приюта за кучета в с. Горни Богров във ветеринарна клиника „Връбница” постъпва куче със съмнение за счупване на задно ляво краче. При прегледа се констатира наличие на силно болезнен оток в областта на засегнатия крайник, който оток бе в следствие на настъпила  фрактура на двете подбедрени кости (тибия и фибула). След няколкодневна противовъзпалителна терапия на пациентът се направи  имобилизираща превръзка. След 28 дни превръзката  беше свалена, фрактурираните кости бяха напълно зараснали и кучето спокойно се движеше и стъпваше на крайника си. На 17.08.2017г. кучо е върнат  обратно в приюта откъдето може да бъде осиновен.

IMG_2017-08-01_16-53-18

В началото на месец юни 2017г. в клиниката ни постъпиха няколко кучета по сигнали от граждани за необходимост от лечение. Такъв е и случаят на това младо женско куче, което беше прието с характерна клиника на Демодекоза. Козината около очите й беше опдала, наподобявайки т.  нар.  "Демодекозни очила",  като с липсваща космена покривка бяха също  гърдите и вътрешната страна на крайниците и отчасти муцинката . Лечението и възстановяването от заболяването продължиха  два месеца, период през който кученцето не спираше да ни дарява с ласки. Сега кучинка се радва на новопоникналата си козинка и след кастрация й предстои връщане по местозалавяне. 

IMG_2017-08-01_16-44-10

На 19.06.2017г. в клиника "Връбница " постъпи за лечение младо куче с видим кожен проблем. На място в клиниката се взе кожна проба и под микроскоп се доказа наличието  на демодекси (крастни кърлежи). Предприе се лечение срещу заболяването и сега, след близо два месеца от постъпването си при нас кученцето е успешно излекувано, съответно и кастрирано и върнато обратно по местозалавяне.

IMG_2017-07-25_16-43-20

На 17.07.2017г. в клиниката ни постъпи един интересен случай, срещан не рядко през горещите летни дни. Касае се за младо, мъжко куче, върху чиято лява половина на тялото беше полепнал асфалт. Кученцето изпитваше видим дискомфорт от лепкавата маса и незабавно се предприеха мерки по нейното отстраняване. Слепналата козина беше подстригана като на места кожата беше силно възпалена от контакта си с асфалта и съответно се  обработи с  противовъзпалителна и антибиотична маз. Крайният резултат от нашите усилия беше едно доволно кученце с една не чак толкова лоша прическа.

IMG_2017-07-09_00-21-24

На този  черен добродушко, до скоро обитател на приюта за безстопанствени кучета в с. Горни Богров, беше извършено оперативно отстраняване на туморно образувание с размер на кокоше яйце, разположено от дясно на гърба. След едноседмичен постоперативен престой в клиника "Връбница" кучо е изписан и настанен в приемен дом.

IMG_2017-07-08_23-16-37

На 05.07.2017 г. при подготовка за кастрация на мъжко бездомно куче, на възраст около 6 години се установява, че същото има лявостранна скротална херния, лечението на която е само оперативно. Животинката беше успешно оперирана и след кратък възстановителен период бе върнато от мобилните ни екипи обратно по местозалавяне.

IMG_2017-07-03_13-43-52

Това е един от многото обитатели на приюта за кучета в с. Горни Богоров, на който във ветеринарна клиника "Връбница" се  извърши оперативно отстраняване на туморно образувание на кожата. Кучето се  възстанови напълно от операцията и е върнато обратно в приюта от където може да бъде осиновено.

IMG_2017-07-03_13-30-16

На 22.06.2017 г. в клиниката ни е  прието   за лечение възрастно женско куче с локално гнойно възпаление (абсцес) под дясното му око. При прегледа се установи, че причината за абсцеса е развален зъб. Засъхналия секрет и спластената козина в зоната  около окото бяха почистени, а увреденият зъб изваден. Кученцето премина 10 дневен курс с антибиотик, след който бе  върнато  на своите попечители.

IMG_2017-06-21_15-45-49

Освен за лечение и кастрации в клиниката ни постъпват  и кучета, които се нуждаят от чисто козметични процедури като подстригване,   почистване на уши или  както в този случай за изрязване на нокти. Така нашата героиня от снимките, която до скоро е била нечий домашен любимец, а сега натирена на улицата се сдобива с нов маникюр направен във ветеринарна клиника "Връбница".

IMG_2017-06-13_15-24-23

Това е Сара. Тя е дворно куче от гр. Банкя, която бе приета и оперирана в клиниката ни от двустранна ингвинална херния. След десет дневен постоперативен престой Сара е изписана като след две седмици й е назначен контролен преглед.

П.П. Историята на Сарка е вече завършена! Кученцето по думите на собственикът се чувства страхотно и благодари много за грижите, които е получило в клиника "Връбница".

IMG_2017-06-19_16-44-07

На 25.04.2017 г. по сигнал за необходимост от лечение, във ветеринарна клиника "Връбница" постъпи мъжко, едногодишно куче с явен кожен проблем. Козината  около очите, муцунката, от вътрешната страна на крайниците в основата на опашката и отпред на гърдите  му бе опадала. Освен видимите   кожни  изменения кучо е приет  в клиниката в угнетено състояние и с блефарит (възпаление на клепачите). След направен първичен преглед на пациента се взе кожна проба, с която под микроскоп се диагностицира заболяването Демодекоза. Лечението на това упорито кожно заболяване продължи  близо два месеца и сега след като вече кучо  е добре му предстои връщане по местозалавяне.  

IMG_2017-05-14_07-57-05

В клиника "Връбница" бе направена операция на окото на куче с "Чери ай" (разместена жлеза на Третия клепач). Това състояние е по-често срещано при младите кученца, особено при булдозите и много рядко при възрастни индивиди от смесени породи  какъвто е и нашият пациент Роки. "Чери ай" е пролапсус на жлезата на Третия клепач, която се появява като червено топче  в ъгъла на окото, наподобяващо черешка. Тази жлеза отговаря  за 30% от сълзите на повърхността на окото и нейното оперативно запазване е от изключителна важност. Роки се възстанови напълно от операцията и  ще бъде върнат в Приюта за кучета в с. Горни Богров откъдето може да бъде осиновен.

IMG_2017-05-03_20-05-08

На 24.04.2017г. мобилните екипи на „Екоравновесие” на докарват куче за кастрация. При първоначалния преглед се забелязва, че кучето има засъхнал гнойно-кървав секрет в двете ноздри и конюнктивит. Това състояние не позволява кастриране на животинката и тя бе настанена за лечение в клиника "Връбница". При следващи проведени прегледи се установи и наличието на фебрилно състояние, кашлица  и диария. Пациентът премина успешно курс на лечение с два антибиотика, прием на пробиотици  и общоукрепваща терапия и след като беше вече клинично здрав се кастрира. На 10.05.2017г. кучето е върнато обратно по местообитание.

IMG_2017-05-09_19-21-26

На 19.04.2017г . в клиниката  постъпва куче, което е било  нападнато от други кучета. При прегледа се установи силен оток в областта на главата, невъзможност кучето да отвори очите си, голяма разкъсна рана зад лявото ухо и много други по муцуната и челото. Наложи се козината на главата да бъде обръсната, за да се обработят раните. Благодарение на дългата си  и гъста козина останалата част от тялото на кучето е останала защитена. Пациентката ни е  вече напълно здрава и след няколко дни ще бъде изписана от "Връбница", като другата добра новина е, че навън я чакат и нейните бъдещи осиновители.

4

Това е срамежливата Блека. Тя постъпи при нас  на 29.03.2017г. за  лечение на кожен проблем. Козината в зоната около очите,гърдите и от вътрешната страна на крайниците й беше опадала. Взе се  кожна проба и под микроскоп се диагностицира демодекоза. Назначено бе  лечение и бяха проведени лечебни бани, на които Блека никак не се радваше. След  повече от месец терапия козината в засегнатите участъци поникна и срамежливка беше върната по местозалавяне. 

dav

Това е Рижка от с.  Яна. Тя ни бе докарана за лечение   от мобилните екипи на Екоравновесие. По първоначална информация кучето не се  било   чувствало добре от известно време, не се хранело. При постъпването й в клиниката  се констатира леко фебрилно състояние със засъхнал секрет в ноздрите и лека куцота  с преден  ляв крайник. Куцотата в следващ преглед се установи, че се дължи на рана в областта на рамото причинена вероятно от въздушна пушка. За кученцето бяха положени необходимите грижи и след края на антибиотичното лечение  Рижка беше успешно изписана и върната в с. Яна.

IMG_2017-04-26_20-31-52Тази черно-кафява дебеланка ни е докарана в средата на  мeсец април 2017г. от мобилните екипи на "Екоравновесие" по сигнал, че е била нападната и нахапана от други кучета. След направения обстоен преглед се установи, че благодарение на дългата си и гъста козина кучинката се е разминала с няколко повърхностни ухапни рани, които бяха своевременно обработени. Освен ухапните рани, по-сериозния проблем, който се констатира при въпросният пациент е  развитият алергичен дерматит , дължащ     се на силното опаразитяване с бълхи , чиито ухапвания водят  до силен  сърбеж  в основата на  опашката, гърба, опадане на козината в тази зона и не само. Бяха взети мерки по външното и вътрешно обезпаразитяване на кучето и след кратък антихистаминов курс на 25.04.2017г. то бе върнато обратно в кв. "Ов. Купел 2 ", като на жената, която се информираше за неговото състояние й бе препоръчано да полага редовни грижи за обезпаразитяването на кучето  занапред.

IMG_2017-05-03_19-58-19

На 19.04.2017г. в клиника "Връбница" беше направена планова операция по отстраняване на тумор в областта на стернума (под гърдите) на един от обитателите на приюта за кучета в с. Горни Богоров. През времето на своето възстановяване   кучо    търпеливо понасяше всички манипулации и се радваше на всяка минута внимание от нас. На 04.05.2017г .  този  сладур беше  успешно изписан и върнат обратно в приюта  като му  желаем в най-скоро време да срещне своите осиновители.

IMG_2017-05-03_20-31-19

На 30.03.2017г. в клиниката ни постъпва  женско  куче по сигнал на гражданин за предполагаем  проблем (наличие на рана на корема ) след кастрация. По микрочипа на кучето се установява, че  то  е  било кастрирано преди три години. При прегледа на  животинката  наистина  се установи наличие на "рана" в областта на корема, но не в резултат  от кастрация, а заради  разязвил се огромен тумор на млечната жлеза на кучето. Пациентът премина успешно през много тежка операция по отстраняване на тумора и след пълното си възстановяване на 04.05.2017г. бе върнато обратно в гр. Нови Искър на пазара.

IMG_2017-03-31_13-19-33

На 30.03.2017г. екип на „Екоравновесие” докарва в клиниката куче с голямо  кожно образувание на млечната жлеза. След направения първоначален преглед съмненията за тумор бяха отхвърлени, но за да бъде изключена и вероятността за херния се извърши  ехографско изследване, което потвърди наличието на  течност и липса на връзка с коремната кухина. Кистрозното образувание беше оперативно отстранено и в момента кучето се възстановява в клиника "Връбница".

IMG_2017-04-03_15-49-46

На 13.03.2017 г.  екип на „Екоравновесие” се отзовава по сигнал на гражданин за куче, което от известно време не се чувствало добре и отказвало да се храни. След приемането му в клиниката и направения обстоен преглед се установи, че се касае за възрастно, отдавна кастрирано куче, на което не годините са му проблем, а образувалия се огромен абсцес (гнойно възпаление), обхващащ дясната подушна област и част от дъвкателните мускили. Абсцеса беше хирургично обработен и се постави дренаж. След едноседмично обгрижване в клиниката ни, кучо е успешно изписан и върнат обратно на Базар "Бели Дунав", където бе и заснет няколко дни след това да се излежава следобедно пред любимото си заведение.

IMG_01Кучето е дошло във клиниката на 30.01.2017 г., от квартал „Димитър Миленков”, по сигнал на граждани, с огромен тумор с големина на детска глава на преден десен крак. Направена е операция за отстраняване на тумора, след което е проведено лечение за възстановяване на кучето. Пациентът все още е в клиниката до пълното му възстановяване.

dav

Запознайте се с  кучето Трифон!  Той ни беше докаран на 28.03.2017г. от екип на „Екоравновесие”  по сигнал, че е бил ударен и влачен от кола на бензиностанция в кв. "Овча купел". След приемането му в клиниката  и направения преглед се установи, че Трифон е имал късмета да се размине само с няколко охлузни рани по задните крайници и леки натъртвания. Раните  бяха обработени и след кратък прием на противовъзпалителни и болкоуспокоителни медикаменти кучето   беше успешно изписано и върнато на хората, които се грижат за него на бензиностанцията.

17273487_10208481372416517_2026872206_o

На 09.03.2017г. мобилните екипите на "Екоравновесие" докарват в клиника ''Връбница'' куче със  силно инфектирана рана на врата. След направен преглед се разбира, че причината за състоянието на животинката  е  врязан и срастнал вече с околната тъкан синджир. Предприети бяха действия по отстраняване на чуждото тяло и обработка на раната. Този случай не е рядкост, а един от най-често срещаните в клиниката ни за бездомни животни. През нея са преминали десетки пациенти, които са били с впит във врата сезал, връзки за обувки, мартеница, противопаразитна каишка и пр. Днес кученцето от нашата история се възстановява много добре  и скоро ще бъде върнато  по местообитание.

IMG_2017-03-29_17-18-33

На 17.02.2017 г.  в клиниката ни за лечение постъпи куче с голяма  разкъсна рана на заден крайник. Раната беше силно инфектирана и се налагаше да се правят ежедневни промивки в продължение на повече от 10 дни. Кожният дефект се остави да зараства по вторичен начин и след почти двумесечен престой  на 31.03.2017 г. пациентът е изписан и настанен в приюта за кучета в Горни Богров.

33061432_10211

Това женско кученце  с фрактура на двете подраменни  кости (радиус и улна) на десен крайник ни беше доведено на 13.02.2017 г. от гражданин. На кученцето след наместване на фрактурираните кости му бе направена имобилизираща гипсова превръзка. Кученцето бе на антибиотик и протововъзпалителни.

П.П. След двадесетият ден имобилизиращата превръзка беше свалена. Кучето е осиновено от човекът, който я доведе в клиниката. На 28.03.2017г. осиновителят й я доведе отново във ветеринарна клиника "Връбница", но този път за кастрация.

IMG_2017-03-01_19-50-41

Кученцето от снимките бе доведено от екипите на "Екоравновесие" и постъпи за лечение в клиника "Връбница" в началото на месец февруари 2017г. При прегледа му се установи, че то е  в лошо общо състояние, дехидратитано (обезводнено) с липсващ апетит, много висиока температура и профузна диария. Веднага се започна симптоматично лечение и след няколко дни кученцето видимо  се чувстваше много по-добре. Днес то наддава нормално на тегло, обезпаразитено е, поставена му е   ваксина (DHP) и се оглежда вече за някой, който би го припознал за свой домашен любимец.

IMG_02

Кучето е дошло за лечение с разкъсна рана на преден ляв крак, раната е обработена и е зашита , след което е проведено лечение с антибиотици , витамини и противовъзпалителни лекарства. В момента кучето е много добре и се намира в клиниката.

IMG_2017-02-15_19-55-37

Този сладур, който ветеринарните лекари в клиниката, галено наричат Деди, го докараха екипите на „Екоравновесие” на 18.01.2017 г. При прегледа се установи много тежка инфекция на ушите и влошено общо състояние. Лечението на Деди включваше няколко антибиотика, ежедневна грижа/обработка на ушите и общо укрепваща терапия. Сега той се чувства добре и му предстои кастрация.

IMG_04

Кучето е дошло на 23.01.2017г. в клиниката от Приют Горни Богров с голям абсцес от дясната страна на бузата и с възпаление на слунчените жлези. Абцеса е обработен хирургически, и е проведено лечение около 10 дни с антибиотици, противовъзпалителни и укрепващи препарати. Кучето е добре, възстановява се, в момента е в клиниката във Връбница.

05

Кучето е дошло на 14.10.2016 г., по сигнал от граждани за лечение и кастрация. Преминава през много тежко и трудно лечение на кожния си проблем - Остра Демодекоза  и Саркоптоза. Лечението продължи около 3 месеца. Кученцето Краси (както го кръстихме, на името на неговата осиновителка) беше успешно излекувано. На 03.02.2017 г., Краси беше осиновен.